Poslanec TOP 09 Šustr končí, byl ochoten vzít úplatek

Kateřina Eliášová
26. 9. 2009 15:00
MF DNES nasadila provokatéry, aby zjistila, zda politici vezmou milion za to, že zabrání přijetí zákona.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Dlouholetý poslanec lidovců Ladislav Šustr, který se po rozkolu v KDU-ČSL objevil letos jako nestraník na kandidátce  TOP 09,  se rozhodl skončit v politice. Rezignoval také na post v dozorčí radě společnosti Sazka. 

Rezignaci na poslanecký mandát oznámil časně ráno a udělal to jenom několik hodin poté, co se objevila zpráva z dnešního vydání MF DNES, že byl ochoten vzít až miliónový úplatek za to, že zabrání přijetí novely zákona o loteriích.

Redakce nasadila na činovníky šesti politických stran provokatéry, kteří se vydávali za majitele neexistující sítě heren Jackpot. Nastrčení lidé nabízeli milion korun za to, když politici v parlamentu zabrání přijetí novely zákona o loteriích, kterou připravuje šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda.

List píše, že vedle Šustra byli k úplatku svolní i komunisté, konkrétně místopředsedové Čeněk Milota a Jiří Dolejš. V nahrávce, která byla zveřejněna, Dolejš úplatek odmítá, ale připouští, že strana může přijmout finanční dar v podobě placené inzerce.

Zaplatí jen inzerci, no a co

Komunisté na rozdíl od Šustra opustit politiku nehodlají, protože si myslí, že se zkorumpovat nenechali.

"Byl jsem přizván na schůzku s člověkem, který údajně chtěl pomoci straně," reagoval pro Aktuálně.cz ekonomický expert komunistů Dolejš. "Pán se zajímal o legislativu v oboru sázek a her. Informoval jsem ho, že problém licencí není aktuální, ale že KSČM je pro pořádné zdanění her. Do budoucna jsem nabídl možnost konzultací. Nabídku placené inzerce mám za takovou, že je v pořádku."

Navzdory tomu už předseda komunistů Vojtěch Filip Dolejšovi doporučil, aby také složil poslanecký mandát a dal tak možnost, aby se celý případ vyřešil.

S nastrčeným "majitelem herny" vedli jednání i zástupci ODS, ČSSD a lidovců. Na obchod nepřistoupili.

Jediná Strana zelených nabídku ihned odmítla.

Hlavní porcovač odchází

Ladislav Šustr je už léta jedním z hlavním činovníků tělovýchovné organizace Orel. Ve sněmovně proslul tím, že při rozdělování peněz ze státního rozpočtu, takzvaném porcování medvěda, dokázal mezi poslanci téměř každý rok získat pro Orla největší či jednu z největších částek.   

"Nemám v úmyslu nabízet politickým soupeřům TOP 09 levnou předvolební munici," vysvětlil dnes v rezignačním dopise. 

Ve volbách, které byly zrušeny, se objevil na čtvrtém místě jihomoravské kandidátky TOP 09.

"Dnešním dnem ho s jeho vědomím přípravný výbor z této kandidátky stahuje," oznámila ihned také tato strana. "Zdůrazňujeme, že Ladislav Šustr není členem TOP 09 a neměl žádné oprávnění jednat za TOP 09 v jakékoli věci. O svém jednání nikoho z členů a odpovědných funkcionářů TOP 09 neinformoval a dopustil se ho zcela svévolně," reagovala strana na poslancův skandál.

 

 

Právě se děje

Další zprávy