Volby naNETčisto: Jak to bylo a kdo se pokusil podvádět

Pavel Tomášek Pavel Tomášek
11. 10. 2009 17:34
Pohled za kulisy unikátního projektu Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Když jsme ve „volbách naNETčisto" uzavřeli na Aktuálně.cz v sobotu ve 14 hodin naši virtuální volební místnost, slíbili jsme, že vás o hodinu později seznámíme s konečnými výsledky.

Když se tak v 15 hodin nestalo, začaly se v diskusi pod článkem objevovat pochybnosti, co vlastně chceme počítat a sčítat, stačí-li zadat prostý dotaz do databáze a výsledky tak během několika minut zjistit.

Co se tedy v rozmezí tří hodin, než jsme zveřejnili konečný výsledek „voleb naNETčisto", dělo?

VÝSLEDKY STRAN V PROCENTECH V GRAFICE

VÝSLEDKY STRAN PODLE ZÍSKANÝCH MANDÁTŮ

Ve 14:30, tedy půlhodinu po zavření volební místnosti, jsme publikovali článek, který skutečně vycházel z nahlédnutí na prostá čísla odevzdaných hlasů a který poskytoval rychlý přehled toho, kdo se hlasování zúčastnil a jak vypadá situace v jednotlivých krajích. (Článek si přečtěte ZDE - První čísla: Ústecko volilo extremisty, všichni Top 09)

Exit polls vs reálný výsledek voleb

S použitím slovníku tradičních voleb: šlo o článek sepsaný na základě údajů získaných z tzv. exit polls, tedy dotazníků, které voliči vyplňují při odchodu z volebních místností.

To však nebylo, co jsme vám v pátek při spuštění projektu voleb naNETčisto slíbili. Příslib zněl jasně: co nejvěrnějším způsobem nasimulovat původně plánované, a poté politiky zrušené předčasné volby do Poslanecké sněmovny. (Pravidla "voleb naNETčisto" čtěte ZDE)

V okamžiku, kdy byla uzavřena virtuální volební místnost, se proto rozběhly dva procesy. Na jedné straně prověření, zda byly všechny hlasy odevzdány dle nastavených pravidel. Na straně druhé jsme začali dělat to, na čem v normálních volbách pracuje  statistický úřad - tedy převevést množství odevzdaných hlasů v počet poslanců ve sněmovně, a to dle pravidel, která stanoví  volební zákon.

Při prověřování hlasů jsme pracovali s algoritmem zohledňujícím údaje o celkové internetové populaci v konkrétních krajích, množství čtenářů Aktuálně.cz či socio-demografické struktuře obyvatel.

Vyřazené "pirátské" hlasy

Analýza odevzdaných hlasů pomocí tohoto algoritmu nás však upozornila na podezřelé množství hlasů, které v Jihomoravském kraji dali "voliči" České pirátské straně.

S pomocí našich IT odborníků jsme dokázali identifikovat několik tisíc hlasů, které byly odevzdány nikoli reálnými uživateli, ale s použitím automatu, a to během necelé půlhodiny před koncem voleb. Tyto hlasy jsme ze sčítání vyřadili jako neplatné.

Šlo o jediný vážnější pokus o narušení hlasování, jehož pravidla byla nastavena tak, aby se co nejvíce přiblížila reálným volbám. Umožnili jsme tak kupříkladu z jednoho počítače odevzdat hlas průměrně početné rodině.

Ve chvíli, kdy jsme měli k dispozici konečný počet platných hlasů, začali jsme přepočítávat hlasy jako v reálných volbách.

Počítání podle D´Hondta

Nejprve jsme na základě celkové volební účasti a počtu hlasů v jednotlivých krajích propočítali počty poslaneckých mandátů připadajících na každý kraj. V následujícím kroku jsme počítali, kolik poslaneckých mandátů získá v daném kraji ta která strana.

Přepočet probíhal na základě takzvané D´Hondtovy metody největšího průměru.  Tento nejrozšířenější systém volebního dělitele (počty získaných hlasů se postupně dělí číselnou řadou) lehce zvýhodňuje velké strany na úkor těch malých, což se nejvýrazněji projevuje v menších volebních obvodech.

Ve chvíli, kdy jsme měli prověřeny všechny hlasy a podle řádných regulí propočítané výsledky, zveřejnili jsme v 17 hodin zprávu, jak „volby naNETčisto" skutečně dopadly. (Zprávu o výsledcích voleb čtěte ZDE - Virtuální sněmovnu ovládly TOP09 a ODS. Mají 151 křesel)

V redakci se nekonaly žádné porady, na nichž by se probíral plán, jak výsledky zmanipulovat a „prodat blbům", jak se domnívali někteří diskutující. Naopak, byli jsme vedeni snahou doručit čtenářům Aktuálně.cz seriozní výsledek internetového hlasování.

Tento postup byl splacením závazku desítkám tisíc lidí, kteří k „volbám naNETčisto" přistoupili obdobně seriozním způsobem a poskytli ve dnech, kdy se měly uskutečnit skutečné parlamentní volby, důležitý obrázek o stavu politické mysli českých voličů.

Ještě v průběhu dnešního večera přineseme na Aktuálně.cz analýzu toho, co vše se dá z takového internetového hlasování vyčíst.

 

Právě se děje

Další zprávy