Virtuální volby: Česko volilo pravicově a Věci veřejné

Zdeněk John
11. 10. 2009 0:00
Vítězem je Top09, s ODS by dala dohromady ústavní většinu
Foto: Jan Langer

Praha - Schwarzenbergova a Kalouskova Top09 ve víkendových virtuálních volbách na Aktuálně.cz jednoznačně opanovala celou Českou republiku. Internetoví voliči nové straně přisoudili vítězství ve třinácti krajích, pouze na severní Moravě mají „Volby na NETčisto" jiného lídra, a to ODS.

I další, podrobnější pohled na výsledky unikátního projektu Aktuálně.cz, který redakce spustila v pátek a v sobotu, kdy se měly původně konat skutečné volby, přináší cenné postřehy.

Prakticky celé Česko volilo silnou čtyřku - Top09, ODS, sociální demokracii a komunisty.

A to přesto, že třeba u komunistů už předem diskutéři na Aktuálně.cz varovali, že nemají šanci. Příznivec komunistů, spíše starší a s nižším vzděláním, nesplňuje představu typického uživatele internetu.

VÝSLEDKY STRAN V PROCENTECH V GRAFICE

VÝSLEDKY STRAN PODLE ZÍSKANÝCH MANDÁTŮ

Výjimka v Praze

Pokud by to byly skutečné volby, pak by vládu sestavila TOP09 (31 procent hlasů) s ODS (24 procent), protože dohromady mají ve dvousetčlenné sněmovně 151 mandátů. Do opozice by zamířila sociální demokracie se 30 poslanci, komunisté s 12 a Věci veřejné se sedmi.

"Volební účast" dosáhla téměř 26 procent.

O celkových výsledcích čtěte ZDE.

Výjimku z celostátních výsledků nabídla Praha, kam se na čtvrté místo vklínila Strana zelených a komunisté byli odsouzeni až na sedmé místo.

Na Zlínsku byli pátí lidovci. Zelení získali přes pět procent kromě Prahy také na Liberecku a Ústecku. Extrémistická Dělnická strana překonala pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny na Ústecku.

Zmíněnou silnou čtyřku všude doplňují Věci veřejné, nováček na politické scéně. Na Liberecku dokonce předstihly komunisty.

Sněmovna doprava. Ale jen virtuálně

Co říká přepočet procent na mandáty v krajích?

Redakce Aktuálně.cz při něm použila stejnou metodu, jaká se praktikuje u skutečných voleb. Hlavní rozdíl mezi virtuálním volbami Aktuálně.cz a minulými volbami do sněmovny spočívá ve voličské účasti.

Například váha Prahy v našich výsledcích je vyšší - ve virtuální sněmovně se v hlavním městě rozdělovalo o šestnáct křesel víc než ve skutečných volbách. Nejvíc získala Top09 (21 poslanců), pak ODS (12), sociální demokracie (4) a shodně po dvou KSČM a Věci veřejné.

Jak se hlasovalo

Pravidla voleb naNETčisto se co nejvíce blížila skutečnosti, ovšem s některými výjimkami, o kterých čtenáři živě debatovali během celého hlasování. Z diskusních příspěvků a dotazů je vidět, že většina z nich bere tuto náhradu za volby vážně.

Hlasovalo dvakrát víc mužů než žen. Jen čtyři procenta hlasujících byli lidé, kteří by ke skutečným volbám nesměli (mladší 18 let). A přesně polovina ze čtenářů, kteří s námi vybírali virtuální sněmovnu v pátek a v sobotu, tedy ve dnech, kdy se měly konat skutečné volby do sněmovny, jsou vystudovaní středoškoláci. 

Volby 2009 naNETčisto" na Aktuálně.cz simulovaly předčasné volby, které se měly uskutečnit ve dnech 9. a 10. října 2009. Hlasovalo se po jednotlivých krajích a výsledná data jsou přepočítávána podle stejné logiky jako reálné volby.

I výsledný počet poslaneckých mandátů je tedy určen volební "účastí", vypočítanou podílem online hlasů z celkové "voličské základny" v daném regionu (vycházející z počtů uživatelů českého internetu).

Dopředu jsme deklarovali, že výsledky projektu "Volby naNETčisto" na Aktuálně.cz budou určovat specifika internetového média a subjektivního přístupu báze uživatelů. Z tohoto pohledu dva volební dny nemají ambici být vydávány za reálný výsledek voleb či jeho předpověď.

Je to naNETčisto

V debatě, která provázela oba hlasovací dny, občas zaznívaly stížnosti, že bylo možné z jednoho počítače hlasovat dvakrát, výjimečně se to někomu podařilo i víckrát.

Tým Aktuálně.cz vedla snaha, co nejvíce (jak jen tato hra umožňuje) přiblížit volby reálné situaci a zároveň hlasování udržet co nejjednodušší a uživatelsky nenáročné. IT specialisté proto vytvořili algoritmus, který kombinuje počet akcí vázaných na jeden počítač a IP adresu v definovaném časovém úseku.

Srozumitelně řečeno: z jednoho počítače mohla v průběhu obou volebních dnů teoreticky hlasovat celá průměrně velká rodina (nikoliv však všichni hned po sobě), širší příbuzenstvo by ale již muselo v případě zájmu vyhledat jiné počítače, z nichž nikdo jiný nehlasuje.

V konečném součtu jsou započítány jenom počty hlasů splňující jednoznačně stanovená kritéria. Další jsou z databáze odfiltrovány (tedy i drtivá většina těch "třetích" a dalších hlasů, byť je systém ohlásil jako přijaté).

Přes všechna tato opatření redakce Aktuálně.cz v pravidlech zveřejněných při startu projektu jednoznačně říká: Nabízíme jen zjednodušenou simulaci voleb. Ty opravdové byly přece zrušeny.

 

Právě se děje

Další zprávy