Volby na NETčisto skončily. Začalo sčítání hlasů

Domácí Domácí
10. 10. 2009 14:00
Podle toho, co ukazují první čísla, měla navrch pravice
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Volební projekt Aktuálně.cz "Volby naNETčisto", v němž se strany utkávaly online o přízeň voličů ve stejném termínu a za obdobných podmínek, jak tomu mělo být u zrušených parlamentních voleb, vstupuje do finále.

Hlasování skončilo s úderem 14:00, okamžitě poté začalo sčítání hlasů podle stejných pravidel, podle jakých by se počítaly výsledky skutečných voleb.

Výsledky zveřejníme kolem třetí hodiny, možná krátce po ní.

Už nyní víme, že volební účast přesáhla 25 procent, a volby na Aktuálně.cz se tak staly velmi solidním internetovým průzkumem, navíc počítaným podle volebních pravidel.

Chtěli jste pravici

Podle prvních čísel, která máme k dispozici, měly v hlasování převahu pravicové strany. Nejvíc lidí se účastnilo podle očekávání v Praze, Středočeském kraji, v Brně a Ostravě, tedy místech masivně "zasažených" internetem.

Virtuální volební místnost se otevřela v pátek a v sobotu a čtenáři Aktuálně.cz v ní měli možnost vybírat ze stejných kandidátek, jaké by jim nabídli volební komisaři ve skutečných volbách.

O projektu

"Volby 2009 naNETčisto" na Aktuálně.cz simulují předčasné volby, které se měly uskutečnit ve dnech 9. a 10. října 2009.
Hlasuje se po jednotlivých krajích a výsledná data jsou přepočítávána podle stejné logiky jako reálné volby.

I výsledný počet poslaneckých mandátů tedy bude určen volební "účastí", vypočítanou podílem online hlasů z celkové "voličské základny" v daném regionu (vycházející z počtů uživatelů českého internetu).

Dopředu jsme deklarovali, že výsledky projektu "Volby naNETčisto" na Aktuálně.cz budou určovat specifika internetového média a subjektivního přístupu báze uživatelů. Z tohoto pohledu dva volební dny nemají ambici být vydávány za reálný výsledek voleb či jeho předpověď.

Chcete-li se k volbám naNETčisto vyjádřit, neváhejte nám napsat na mail: [email protected].

 

Právě se děje

Další zprávy