Poslanci zadali tendr na kontrolu kontrolorů. Zbytečně

Martina Machová Martina Machová
2. 10. 2009 9:45
Nejvyšší kontrolní úřad mohou kontrolovat jen poslanci, ne firma, jež vzešla z výběrového řízení
Tendr na kontrolu NKÚ byl zbytečný
Tendr na kontrolu NKÚ byl zbytečný | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna vypsala výběrové řízení na firmu, která měla zkontrolovat hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu, zbytečně.

Poté co výběrové řízení proběhlo a nyní se čeká jen na dobíhání lhůt na případné odvolání neúspěšných zájemců, aby mohla být podepsána smlouva s konečným vítězem soutěže, vychází najevo, že soutěž ani neměla být vyhlášena.

Navíc se na to přišlo jen náhodou - díky snaze poslanců předčasně rozpustit sněmovnu. Zjistilo se totiž to, že pokud by přestala sněmovna existovat podle plánů na listopadové předčasné volby, není možné s kontrolou pokračovat.

Nejvyšší kontrolní úřad totiž smí prověřovat jen poslanci a odbornou firmu si mohou vzít jen jako poradce.

 

"Postup, který kontrolní výbor zvolil na začátku s tím, že předpokládal, že kontrolu přenese na soukromý subjekt, se ukázal legislativně neprůchodný. Kontrolní výbor je skutečně jediný orgán, který může provádět kontrolu Nejvyššího kontrolního úřadu," potvrdil deníku Aktuálně.cz místopředseda kontrolního výboru Libor Ježek.

František Dohnal, prezident NKÚ, který podle svých kolegů a poslanců špatně hospodařil, přestože měl jiné rozpočty hlídat
František Dohnal, prezident NKÚ, který podle svých kolegů a poslanců špatně hospodařil, přestože měl jiné rozpočty hlídat | Foto: Ludvík Hradilek

Chtěli jsme objektivitu

Příčinu vidí ve snaze poslanců co nejvíce se odříznout od kontroly samotné, aby zabránili spekulacím, že prověrka hospodaření šéfa úřadu Františka Dohnala je zpolitizovaná.

"Příliš jsme podlehli dojmu nezávislosti NKÚ, nicméně on je nezávislý pouze v tom, jaké kontrolní akce vybírá a jaké dělá závěry," připustil poslanec.

Nyní si budou muset zákonodárci sami vymyslet a schválit řád, jakým způsobem Dohnalův úřad zkontrolují.

Jestli lze využít služby firmy, která v tendru na kontrolu NKÚ zvítězila, nyní musí posoudit právníci. Jisté však je, že zadání soutěže bylo jiné, než co by se po ní požadovalo v nové situaci.

"Budeme potřebovat firmu ne na přenesení kompetence kontroly, ale jen na provádění kontrolních úkonů v rámci kontroly, kterou bude provádět kontrolní výbor," popsal rozpor poslanec.

Šest firem ve hře

O zakázku se ucházely firmy KPMG Česká republika, Top Auditing, BDO Prima CA, Appraisal services - Znalecký ústav, společnost FIZA nebo Vysoká škola ekonomická ve spolupráci se společností Nexia Prague.

Kancelář sněmovny odmítla jméno vítěze zveřejnit do podepsání smlouvy, podle informací deníku Aktuálně.cz však měla tendr vyhrát společnost KPMG Česká republika.

Poslanci požadovali kontrolu nakládání s veřejným majetkem v období od začátku roku 2005 do konce roku 2008 a u vybraných případů z letošního roku.

Zaměřili se na dodržování pravidel hospodaření NKÚ, jeho případných podvodů, účetních nedostatků a zpronevěr, celkovou hospodárnost a chtěli prověřit i možnosti střetů zájmů.

Spor o hospodaření NKÚ v čele s Františkem Dohnalem odstartovala veřejná kritika členů kolegia NKÚ, kteří jsou jeho podřízenými.

Upozorňovali na jeho z jejich pohledu nadměrné čerpání výhod, zejména pronájem luxusního bytu na Vinohradech, tři luxusní služební automobily nebo nákupy uměleckých děl.

Po tlaku veřejnosti se Dohnal rozhodl byt o rozloze více než 200 metrů, na který mu stát platil 76 tisíc měsíčně, opustit.

 

Právě se děje

Další zprávy