Politici odpískali rok, kdy Česko potřebuje reformy

Petr Holub
16. 9. 2009 9:10
Rozpočet na příští rok možná zachráníme, co ale bude dál?
Jiří Paroubek nečekaně otočil a odsunul volby na příští jaro
Jiří Paroubek nečekaně otočil a odsunul volby na příští jaro | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Verdikt Ústavního soudu a reakce politiků změnily odpovědi na tři základní otázky pro budoucnost země.

Volby nebudou ani v říjnu, ani v listopadu, ale velmi pravděpodobně až napřesrok v květnu. Totéž platí pro vládu. Kabinetu s jasným politickým mandátem se nedočkáme do zimy, ale někdy v příštím létě.

Rozpočet na příští rok se zřejmě stihne ještě letos, dokonce v úsporné podobě. Snížením plánovaného schodku z 230 na 170 miliard korun podmínila Fischerova vláda svou další existenci.

Lepší odpovědi nejsou k dispozici.

Čas na rozmyšlenou

Bez dohody Jiřího Paroubka (ČSSD) a Mirka Topolánka (ODS) na rozpuštění sněmovny předčasné volby nebudou. Paroubek v úterý oznámil jednoznačně: "Volby se uskuteční v původně plánovaném, zřejmě květnovém termínu v roce 2010."

Topolánek kontroval kritikou: "Dnešní rozhodnutí Jiřího Paroubka a ČSSD znamená pro celou zemi znovu jen prohloubení politické krize."

Z pohledu českých občanů může být květnový termín výhodný. Závěrečná zpráva vládní rady NERV upozornila, že země v krizi potřebuje dlouhodobá řešení po vzoru Finska, která by ukázala směr dalšího vývoje celé ekonomiky.

Programové dokumenty pro říjnové volby nabízejí pouze krátkodobé recepty, jak překonat hlavní náraz krize. "Do jara strany získají čas, aby si svůj program lépe rozmyslely," věří sociolog Jan Hartl.

Zkušenost s propadem, ke kterému dojde koncem roku, může navíc politikům objasnit, na co vlastně v bezprecedentní situaci reagovat.

Prostor pro rozpočet

Sociální demokraté zdůvodňují odklad voleb také tím, že se získá čas na schválení rozpočtu.

"Nejdůležitější ze všeho je zabránit rozpočtovému provizoriu," zdůraznil první místopředseda Bohuslav Sobotka. Když nebudou volby, sněmovna získá čas, aby se ještě letos dohodla na rozpočtu s co nejmenším schodkem.

V tom s ním souhlasí ODS. Za další podporu Fischerovy vlády rovněž požaduje rozpočet se zásadními úsporami, které navrhuje ministr financí Eduard Janota.

Sám premiér Jan Fischer oznámil, že znovu požádá o důvěru. Součástí mandátu budou právě úspory navržené Janotou, zapracované už v rozpočtu na rok 2010.

Balíček ve hvězdách

Dohoda o tzv. Janotově balíčku však skrývá kámen úrazu. Fischer hodlá ušetřit 60 miliard korun zvýšením daní a snížením výdajů. Různými ministry navržené úpravy mohou zlepšit bilanci rozpočtu o 87 miliard, sami ministři se ale neshodnou, které se mohou využít.

Zatím se domluvili na 40 miliardách. O konečné verzi balíčku budou jednat dnes, konečnou dohodu však předpokládají až příští pondělí. Tím dále mají k dohodě o úsporách občanští a sociální demokraté.

Foto: Ludvík Hradilek

ČSSD jednoznačně odmítá úspory 12 miliard na sociálních dávkách pro rodiny a nemocné. Ve sněmovně dokonce minulý týden prosadila, že se mají o osm miliard zvýšit.

Místo toho by chtěla zrušit opatření Topolánkovy vlády, která letos zavedla slevu firmám na sociálním pojistném. Tím by rozpočet získal 16,5 miliardy, ovšem ODS je proti.

Ze všech navržených kroků je nesporné zatím jen zvýšení spotřebních daní, zvýšení daně z převodu nemovitostí a zvýšení stropů pojistného. Tím se však získá jen necelých 20 miliard.

Velké strany dosud neprotestovaly proti zmražení státních plateb zdravotním pojišťovnám, to však rezolutně odmítá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Další rok bez reforem

Ekonomové vesměs oceňují Fischerovu snahu udělat v dané situaci pro rozpočet maximum. Připouštějí však, že to je jen z nouze ctnost.

Foto: Ludvík Hradilek

"Prodloužení mandátu vlády s podmínkou nižšího schodku je dobrá zpráva pro rok 2010, ale špatná zpráva pro rok 2011," míní bývalý člen vládní rady NERV Tomáš Sedláček.

Rozpočet na rok 2011 se začne připravovat tradičně už v únoru příštího roku. Jeho součástí by měly být důležité reformy hlavních výdajových kapitol, tedy důchodů a zdravotnictví. Bez nich se nepodaří schodek rozpočtu významněji snížit, něco takového ale nemůže prosazovat vláda úředníků.

"Teoreticky může být příprava důchodové reformy součástí nového vládního mandátu," vysvětluje jedno z možných řešení Sedláček. Ani on však nemůže zpochybnit, že odklad voleb až do května znamená pro národní hospodářství ztracený rok.

I když je budoucnost české ekonomiky ve vzdělanosti, krizový rozpočet na rok 2010 předpokládá přesun prostředků ze školství do stavby předražených dálnic. V tom už stávající vláda nic nestihne změnit.

 

Právě se děje

Další zprávy