ČSSD mění strategii, její tváře zmizí z bilboardů

Kateřina Eliášová
14. 9. 2009 18:35
Sociální demokracie reaguje na odklad říjnových voleb
ČSSD má i reklamní vlak. Ilustrační snímek.
ČSSD má i reklamní vlak. Ilustrační snímek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sociální demokracie mění svoji volební strategii a záhy se to ukáže ukáže na venkovní kampani.

ČSSD od minulého pátku přelepuje všechny plakáty a bilboardy. Namísto obličejů kandidátů se vrací programová hesla.

Je to první politická strana, která tak viditelně zareagovala na posunutí termínu voleb.

"Lidé se nemůžou dva měsíce dívat na tváře politiků. Kampaň se vrací o krok zpátky a my se zaměříme více na prezentaci programu, než našich osobností," potvrdil Aktuálně.cz volební manažer strany Jaroslav Tvrdík.

Přelepovaní starých plakátů nebude jedinou změnou. Všichni manažeři teď čekají na to, na kdy prezident vyhlásí nový termín voleb.

Když centrála zavelí, musí se poslechnout

Avizovaná změna se dotkne všech bez rozdílu. "Centrála v tuto chvíli říká, že se mění kampaň. V této etapě jsou povinni všichni uposlechnout," doplnil Tvrdík.

Foto: ČSSD

Lidé tak namísto tváří lídrů od zířka najdou na původních místech nové plakáty, na kterých ČSSD slibuje třeba sto tisíc nových pracovních míst nebo konec poplatků ve zdravotnictví.

Pokyn je závazný i pro ty z kandidátů, kteří vedle centrální kampaně spoléhají i na vlastní prostředky.

"V této etapě nebude nikde vůbec žádná tvář žádného kandidáta sociální demokracie. Je samozřejmě možné vést individuální kampaně, ale musí být v mantinelech, které nastavuje ústřední volební štáb," vysvětlil Tvrdík.

Končí i Zubová

Jen dva dny poté, co sociální demokraté začali stávající plakáty přelepovat, oznámil místopředseda Demokratické strany zelených a majitel mediální agentury Jaromír Soukup, že už dál nebude podporovat individuální kampaň své předsedkyně Olgy Zubové. Její kampaň je založena výhradně na její tváři.

Bývalá zelená poslankyně kandiduje jako číslo 5 na pražské kandidátce ČSSD. Že z Prahy zmizí i její tvář, už Soukup avizoval. Potvrdil to v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Řekl, že stáhne dvě třetiny bilboardů a bigboardů s jejím obličejem, které už visí.

Foto: Ludvík Hradilek

Jak Soukup, tak i Tvrdík, popírají, že by spolu obě chystané změny souvisely.

Tvrdík "konec Zubové" totiž oznámil nezávisle na Soukupovi. "V této chvíli už v Praze plakáty s paní Zubovou nebudou viset a nevisely by bez ohledu na to, jak se rozhodl pan Soukup, protože tváře našich kandidátů nebudou viset nikde," řekl. "My jsme si mohli dovolit v rámci kampaně nechat viset její tvář ve chvíli, kdy se prezentovali i ostaní členové sociální demokracie. To se teď změní," dodal.

"S tím, jak vypadá kampaň teď, to nemá nic společného. Rozhodnutí pana Soukupa s tím nemůžete spojovat, to kategoricky odmítám," uvedl.

A tvrdí to i sám Soukup. "Já o strategii ČSSD nic nevím," řekl Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy