Sponzor Zubové: Nebudu financovat marketingovou bublinu

Kateřina Eliášová
14. 9. 2009 16:45
Jaromír Soukup už nechce dál platit kampaň Olgy Zubové a DSZ
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Masivní kampaň někdejší zelené poslankyně a nynější předsedkyně Demokratické strany zelených (DSZ) Olgy Zubové končí.

Její mecenáš, majitel mediální agentury a místopředseda DSZ Jaromír Soukup, odmítl vložit do prodloužení kampaně další peníze. Navíc chce stáhnout až dvě třetiny plakátů, které už týdny - zejména v Praze - visí.

Informaci o Soukupově záměru dál nefinancovat kampaň přinesl časpis Týden.

Soukup v rozhovoru pro Aktuálně.cz popsal důvody, které jej k tomu vedly. Prý mu vadí hlavně to, že strana těží jen z mediální kampaně a sama pro své zviditelnění nic nedělá.

"Strana nemá program, má jen několik desítek členů a já nevidím žádnou snahu ji budovat a pracovat. Zaregistroval jsem ale snahu využívat existující vztahy k tomu, aby se jednotliví členové měli lépe. Na což já reaguji negativně," řekl Soukup.

Zubová o poslanecké křeslo usiluje z páté pozice pražské kandidátky ČSSD.

Poslankyně Olga Zubová je Vaším rozhodnutím dál nefinancovat její kampaň zaskočena. Tvrdí, že o tom nic neví. Proč jste se rozhodl jí dál neposkytovat finanční záruky?

Pokud jde o financování kampaně a strany... Já nefinancuji mandát paní Zubové, já jsem financoval oslovení veřejnosti Demokratickou stranou zelených.

Co se tedy stalo? Je to osobní nebo pracovní?

Neshodli jsme se na přístupu k fungování strany. Vadí mi hlavně absence programu, strana má jen několik desítek členů a já nevidím žádnou snahu ji budovat a pracovat. Zaregistroval jsem ale snahu využívat existující vztahy k tomu, aby se jednotliví členové měli lépe. Na což já reaguji negativně.

Členové se podle mě mají primárně soustředit na budování strany, rozšiřování členské základny a formulování jasného programu. A to mi výrazně chybí.

Nemůžu dělat vše

Ale vy jste místopředseda strany a můžete tedy to, o čem mluvíte, ovlivnit...

To ano, ale nemůžu dělat všechno. Já financuji volební kampaň, jsem za ni odpovědný stejně jako za komunikaci. Oprávněně teď upozorňuji na to, že strana zaspala. Pokud je jí to nemilé, tak je mi to líto. Ale je na ní, aby zareagovala a chovala se jako strana.

To zní, jako byste s DSZ skončil...

Nechci to hrotit. Je na té straně, aby ukázala, že to má smysl. Je například hezké říct, že máme podobný program jako ČSSD, ale my ten program nemáme.

Když jste se rozhodl poskytnout peníze na kampaň paní Zubové, čekal jste, že strana udělá to, co tu popisujete?

Ano. A ještě není pozdě.

Bez práce nejsou koláče

Hůl jste tedy nad DSZ a Olgou Zubovou nezlomil...

Cesta zpátky tady ještě je, pokud členové strany přijmou to, že bez práce nejsou koláče, tedy že se začne stranicky pracovat. Já nebudu financovat marketingovou bublinu. Marketing a kampaň jsou jenom způsobem, jak oslovit veřejnost. Členové strany by to měli pochopit. Já nestojím o žádné loutky v čele.

Foto: Ludvík Hradilek

Řekl jste to Olze Zubové?

Ano, diskutovali jsme o tom.

Nemá Vaše rozhodnutí taky spojitost s posunutím voleb o další měsíc?

Do určité míry. Kampaň bude delší a bude stát víc peněz. Nicméně těch prostředků, které se daly do komunikace DSZ je stále dost. Straníci si musí uvědomit, že jsou i jiné složky stranické práce, ne jen volební kampaň.

Takže Vy máte pocit, že pracujete jen Vy a zbytek strany nedělá nic?

Ano.

A pomýšlíte na odchod?

Uvidíme, jaké budou jejich další kroky. Teď ale nic takového neavizuji.

Co teď bude s těmi bilboardy, které už visí?

Já teď nevidím žádná další témata, se kterými by strana přišla. První část kampaně byla dost masivní a razantní a lidé si jí všimli. Z mého pohledu teď ale není vhodné za každou cenu v tomto pokračovat.

Budou ty plakáty viset do 9. října, kdy se měly volby původně konat ?

Nevylučuju, že je budeme stahovat dřív. Ale to je otázka toho, zda se podaří ty plochy někomu prodat. Celou ji nestáhneme, ale budeme ji redukovat. Zmizí přibližně dvě třetiny ze zhruba dvou set bilboardů a něco okolo osmdesáti bigboardů.

 

Právě se děje

Další zprávy