Dva ústavní soudci chtěli Melčáka rovnou odmítnout

Tomáš Fránek
2. 9. 2009 15:10
Soud nařídil jednání na 10. září
Foto: Attila Racek

Brno - Ústavní soudci s vysokou pravděpodobností už za osm dní rozhodnou o stížnosti na zákon o zkrácení volebního období.

Na 10. září totiž plénum soudu nařídilo veřejné projednání návrhu poslance Miloše Melčáka, který si na zkrácení volebního období stěžuje.

Dva z ústavních soudců, Vladimír Kůrka a Jan Musil, dnes zveřejnili svoje stanoviska, podle kterých soud neměl stížnost Melčáka vůbec projednávat. Ostatní soudci ale rozhodli jinak.

Politik nemá nic jisté

Podle soudce Kůrky totiž nikde v ústavě není zaručeno, že politik musí být poslancem po celé volební období. A Melčák podle něj neprokázal, že by mu byla způsobena konkrétní újma v jeho právech.

"Jediné, o co v osobě stěžovatele (Melčák, pozn. red.) může jít, je to, že má být skončen jeho poslanecký mandát dříve, než uplyne řádné volební období, na které byl zvolen poslancem. To může mít sice citelný dopad do jeho osobních poměrů, o zásah do ústavně zaručeného práva však nejde," tvrdí Kůrka.

Podle Jana Musila měla být stížnost zamítnuta. "Rozhodnutí Ústavního soudu může být vnímáno jako projev jeho aktivismu a projev nerovnosti ve vztahu k ostatním účastníkům řízení, aniž by pro to byly transparentně vysvětleny relevantní důvody," tvrdí Musil.

Rozhodnutí o stížnosti soudci vynesou asi už příští týden. Tomu nasvědčuje jak praxe v rozhodování soudu, který ve většině veřejně projednávaných případů vyhlašuje verdikt v den jednání, tak také velký tlak politiků na co nejrychlejší rozhodnutí. A potvrdil to také předseda soudu Pavel Rychetský. "A možná bude v ten den rozhodnuto," řekl.

Pokud by soud 10. září nerozhodl, další zdržení by mělo být jenom malé. "Je možné, že si soud vezme den nebo dva na poradu o verdiktu," uvedl zdroj ze soudu.

Není ale stále jasné, zda rozhodnutí soudu příští týden zachrání termín pro volby na 9. a 10. října. Podle vyjádření soudkyně Ivany Janů pro Českou televizi by termín voleb ohrožený být neměl.

V den registrace

"Řešili jsme další kroky. Každý účastník řízení se nyní musí vyjádřit," uvedla. Takový postup Ústavního soudu je podle ní standardní. Dodala ale, že se soud bude snažit jednat rychle. "Stejně jako, když se projednávala neplatnost voleb v Brně. Víme, že jde o hodiny," řekla.

Ústavní soud ale bude jednat v den, kdy mají krajské úřady a pražský magistrát rozhodnout o registraci kandidátek pro říjnové předčasné volby.

O den dříve mají kandidující strany poslední termín k opravám případných chyb na kandidátních listinách a od Státní volební komise mají dostat volební čísla. "Do 10. září máme ještě relativně čas, až po 10. září budou uzavřeny kandidátky a dochází k největším výdajům peněz," uvedl v úterý ministr vnitra Martin Pecina.

Foto: Aktuálně.cz
Diskutujte: Utrhl se Ústavní soud ze řetězu?

 

Právě se děje

Další zprávy