Zelení našli spojence, který spolupracuje i s komunisty

Martina Machová Martina Machová
5. 8. 2009 14:00
Vedení Strany zelených to nevadí, je to prý jeho interní záležitost
Úřadující předseda Zelených Ondřej Liška po neúspěchu strany v eurovolbách
Úřadující předseda Zelených Ondřej Liška po neúspěchu strany v eurovolbách | Foto: Jan Langer

Praha - Po nepodařeném navázání předvolební spolupráce s Českou pirátskou stranou přichází Strana zelených s novým plánem, jak získat ztracené voliče. Dohodla se Stranou pro otevřenou společnost (SOS), která dosud působila jen na komunální úrovni.

Výměnou za podporu uvolní jejím zástupcům místa na zelených kandidátkách. O podrobnostech chtějí obě strany informovat na čtvrteční tiskové konferenci.

Paradoxně nové spojení spíš může Zeleným uškodit. Strana pro otevřenou společnost totiž na například v Libereckém kraji vládne po boku ČSSD s tichou podporou komunistů a voličská základna Zelených se spíš rekrutuje z antikomunistů.

V loňských krajských volbách zde získala SOS tři mandáty v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. V rámci koalice s ČSSD pak jejich jednička Lidie Vajnerová obsadila druhou nejvyšší funkci v kraji - je přímou zástupkyní libereckého hejtmana.

"Cítím se vázána mandátem, který jsme získali, i důvěrou lidí, kteří pracovali v předvolební kampani. Strana pro otevřenou společnost byla osm let v opozici, nyní by chtěla pracovat ve vedení kraje a tím získat možnost lépe prosazovat svůj program," vysvětlovala na podzim Vajnerová svou motivaci.

SOS přitom ještě před volbami jakékoli vzájemné svazky s komunisty odmítala. Následná spolupráce pak stranickou buňku na Liberecku téměř rozložila. Část členské základny se totiž pokusila nesouhlasící, antikomunisticky založené straníky vyloučit.

Zelení v minulosti svého nového partnera nevidí problém.

"Je to spíš interní věc Strany pro otevřenou společnost," komentuje chystanou spolupráci s rozporuplnou stranou úřadující předseda Zelených Ondřej Liška.

"My s nimi nenavazujeme spolupráci v rámci kraje a ani se nebudeme nijak slučovat. Chceme spojit síly celorepublikově, a tam to myslím nevadí," dodává Liška.

Zelení v letošních parlamentních volbách totiž bojují doslova o přežití. Podle dosavadních průzkumů volebních preferencí by se totiž nemuseli do parlamentu vůbec dostat. Poslední průzkum Palackého univerzity v Olomouci hovořil o 4,3 procentech.

Podle předchozího průzkumu společnosti Factum Invenio by dokonce zůstali pod hranicí potřebných 5 procent ještě hlouběji - na 3,7 procentech.

Zatímco na celostátní úrovni je spolupráce politických stran s komunisty stále tabu, na komunální úrovni pravidlo již delší dobu neplatí. Otevřenou spolupráci s komunisty naplno stvrdila po loňských volbách sociální demokracie, která s pomocí komunistů ovládá například Moravskoslezský kraj.

 

Právě se děje

Další zprávy