Zelení chtějí revoluční kampaň. Budují zelenou síť

Kateřina Eliášová
5. 7. 2009 11:10
Kampaň bude kontaktní, přes internet i mobil
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strana zelených po prohraných volbách přemýšlí, jak znovu přitáhnout pozornost voličů a  s jejich pomocí překonat pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny.

V posledních evropských volbách zelení propadli, z čela strany odešel Martin Bursík, dočasně ho nahradil 1. místopředseda Ondřej Liška.

Ten nyní chystá kampaň pro podzimní volby.

"Zelení se do pozimních voleb přivalí jako sněhová koule. Kampaň, kterou se svým týmem teď připravuji, je zásadní proměnou toho, jakým způsobem by se dle mého názoru měla dělat politika," slibuje Liška.

Foto: Ludvík Hradilek
Jařab a Šiklová řekli, že chtějí za zelené do sněmovny

Zelená síť

Liška zatím detaily kampaně popisovat nechce. Řekl, že bude kontaktní a povede se jak skrze osobní kontakt, tak pomocí mobilnho telefonu a internetu. Plánuje založit tzv. zelenou síť.

Foto: Ludvík Hradilek

"Je to projekt, který umožní komukoliv se jednoduchým způsobem pomocí mobilního telefonu, internetu či kontaktního místa zapojit do společenské transformace v České republice. Skrze tyto nástroje lze dát lidem mnohem větší podíl na tom, jak se politika vyváří a co je jejím výsledkem," popsal Liška princip zelené sítě.

"Úkol pro kohokoliv, kdo má ambici změnit českou politiku, je vtáhnout v mnohem podstatnější míře do politiky na všech úrovních novou generaci lidí bez ohledu na fyzický věk, tedy mentálně novou generaci. Lidi staré, aktivní, produktivního věku, ale i ty nejmladší," nastínil Liška, na koho se má zelená kampaň zacílit. Podrobnosti chce sdělit ještě behem prázdnin.

Chceme jít za lidmi

Díky kampani chtějí zelení obnovit důvěru lidí v politku. "Nemůžeme očekávat, že nás lidé samovolně podpoří. Je třeba jít za nimi a dát jim ten hlas," řekl nový předseda strany, který dostal mandát zelené k volbám dovést.

Nové vedení si zvolí strana až po volbách.

Peníze z fundraisingu

Liška přiznal, že stranická kasa je téměř prázdná, strana doplatila na nízký zisk volebních hlasů jak v loňských senátních a krajských volbách, tak i v letošních.

"Klíčová věc pro udržení nezávislosti zelených je to, aby si vytvořila systém etického fundraisingu," řekl Liška.

"Chceme, aby nás lidé, kterým záleži na uchování nezávislé alternativní politické strany, v rámci svých možností podpořili. Ať už stokorunou či větší částkou," dodal Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy