Foto: Rozhlas píše v Česku dějiny. Už 90 let

Foto: Rozhlas píše v Česku dějiny. Už 90 let
Pravidelné rozhlasové vysílání se datuje od 18. května 1923. Tehdy se v pražských Kbelích ze stanu, zapůjčeného od skautů, vysílalo hodinu na dlouhé vlně. Součástí vysílání bylo krátké ohlášení a koncert. Československo se tak stalo jednou z prvních evropských zemí, kde vzniklo pravidelné vysílání. První pokusy o vysílání na území Československa však spadají již do roku 1919. Během prvního výročí vzniku Československa byl odvysílán první rozhlasový pořad z vojenské vysílací stanice na Petříně.
První záznamový materiál, který pražský Radiojournal kolem roku 1930 začal používat, byly voskové kotouče. Ty vzápětí nahradily želatinové kotouče a ty pak vystřídaly hliníkové.
Paralelně s existencí mechanických záznamů zvuku začal rozvoj magnetických médií. Prvním přístrojem založeným na magnetickém principu, jenž našel v pražském Radiojournalu uplatnění od roku 1935, kdy byl dovezen z Anglie, byl tzv. blattnerfon. Jak upozorňuje web Českého rozhlasu, jednalo se o největší přístroj pro záznam zvuku, jaký byl kdy v historii Československého rozhlasu používán. Na 20 minut záznamu bylo potřeba navinout na hliníkový kotouč 3 km pásu. Takže záznam tohoto pořadu pak vážil 15 kg...
Jedním z prvních přijímačů byla tzv. krystalka. Člověk si ho mohl vyrobit sám, měl-li "krystalový detektor" a další potřebné součástky.
Foto: Archiv Českého rozhlasu
Zuzana Hronová Zuzana Hronová
17. 5. 2013 15:00

Československý rozhlas (později Český rozhlas) začal vysílat 18. května 1923. Před pravidelným vysíláním televize měl desítky let výsadní postavení, když jako první informoval o klíčových událostech, které hýbaly Československem a později Českem. Voláním rozhlasu o pomoc 5. května 1945 prakticky začalo Pražské povstání. Také v srpnu 1968 lidé spontánně přibíhali k vinohradské budově rozhlasu a vlastními těly a barikádami ji bránili před okupačními vojsky. Projděte si historii tohoto média na snímcích z archivních fondů Československého rozhlasu.

 

Právě se děje

Další zprávy