Sládek, Gott, Pecka. I oni chtěli být prezidentem

Sládek, Gott, Pecka. I oni chtěli být prezidentem
Karel Gott. Zlatý slavík před volbami v roce 2003 prohlásil, že v případě přímé volby bude kandidovat. Kolem jeho kandidatury se vytvořila celá mediální kampaň, kterou podpořili například zpěváci Aleš Brichta nebo Lou Fanánek Hagen. Média se tehdy shodla, že šlo ale spíše o recesi. "Věřím našim zákonodárcům, že mne svým smysluplným chováním ve 3. volbě prezidenta tohoto těžkého dilematu [kandidatury] ušetří," prohlásil posléze zpěvák.
Stanislav Pecka, zřejmě nejslavnější pekař v Česku a zastupitel v obci Sobětuchy na Chrudimsku se o prezidentský úřad ucházel několikrát, naposledy v roce 2008. Do povědomí vešel především coby věčný bojovník za zrušení letního času. Sám sebe označoval za "advokáta chudých". "I pekař přeci může být moudřejší než císař," prohlásil tehdy. Zemřel v roce 2009.
Marta Prokopová. Veřejnosti neznámá inženýrka ekonomie z Karlových Varů se ucházela o kandidaturu ve volbách v roce 2008. Tehdy považovala za příhodné, aby se "opratě do rukou konečně dostaly ženám". U příležitosti kandidatury si založila i vlastní internetové stránky, kde zveřejnila i své telefonní číslo. Web jí spravoval student, se kterým se seznámila v autobusu.
Vladimír Stehlík. Bývalý šéf Poldi Kladno projevil zájem o kandidaturu v prezidentských volbách v roce 2013. Přiměli ho k tomu jeho bývalí zaměstnanci. Na tiskové konferenci, kde kandidaturu oznámil, zároveň prohlásil, že chce na státu vymáhat 1,4 miliardy korun jako náhradu škody v souvislosti s pádem Poldi. Stehlík byl v minulosti dokonce řadu let stíhán v souvislosti s kauzou Poldi.
Foto: Jan Langer
Eliška Morochovičová
11. 2. 2012 19:00

Praha - Parlament schválil přímou volbu prezidenta. A vzápětí se přihlásili první zájemci o funkci. Tu v minulosti nechtěli zastávat jen politici. Připomeňte si některé z uchazečů.

 

Právě se děje

Další zprávy