Před 55 lety vběhly ženy poprvé na značky a muži nastoupili do řad

Před 55 lety vběhly ženy poprvé na značky a muži nastoupili do řad
První celostátní spartakiáda dne 23. června 1955 byla pojata jako vyvrcholení oslav desátého výročí osvobození Československa Rudou armádou.
Cvičení vojáků s dětmi. Vystoupilo 960 mužů a 4480 dětí. Cvičební úbor: muži - stejnokroj, dívky - šatečky v barvách modré, žluté, červené, zelené; chlapci - bílé trenýrky, bílé rozhalenky.
Součástí spartakiády měly být původně také lyžařské závody, štafetové přebory a přebory v zimních sportech.
"A ty, mládeži vesnic? Mezi tvoje matky a otce vnášela dlouhá léta a dlouhá staletí, ba tisíciletí, nejnestvůrnější pověry a předsudky. Ty jsi svým cvičením v sobotu a v neděli ukázala, jak miluješ svou půdu - živitelku..." (Ludvík Veselý)
Foto: Repro: První celostátní spartakiada 1955, foto: Vilém Heckel
Jan Langer, Lucie Kalivodová
22. 6. 2010 22:38

Praha - Ve středu 23. června uplynulo padesát pět let od první celostátní spartakiády, která se konala na strahovském stadionu v Praze. Nahradila sokolské slety, které byly v komunistickém Československu nežádoucí (poslední se konal v roce 1948, další až v roce 1994). Spartakiády plnily roli obřích propagandistických a "sebepotvrzovacích" akcí komunistického režimu. Ta první proběhla ve znamení desátého výročí osvobození (pochopitelně, pouze Rudou armádou). Její průběh zmapovala kniha "První celostátní spartakiáda 1955", kterou sestavil Vilém Mucha; předmluvu napsala Marie Majerová a knihu ilustrují fotografie výtečných reportérů - například Viléma Heckela. Kniha vyšla v nákladu 50 400 kusů a stála 50 Kčs. Přetiskujeme z ní i některé dobové popisky k fotografiím.

 

Právě se děje

Další zprávy