Neustoupíme! Vzkázali lékaři Rathovi

Eliška Bártová Eliška Bártová
22. 2. 2006 15:46
Praha - Krizový štáb lékařů vyslal ministru Rathovi a premiéru Paroubkovi jasnou zprávu: V pátek čekejte plné náměstí!
Tisková konference krizového štábu k demonstraci lékařů.
Tisková konference krizového štábu k demonstraci lékařů. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Ministr zdravotnictví Rath se v posledních dnech usilovně snažil přesvědčit veřejnost o tom, že reálné důvody k demonstraci nejsou. Podpořen premiérem Paroubkem a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou připustil změnu úhradové vyhlášky a avizoval, že je připraven k další diskuzi nad podobou zdravotnictví.

Nic z toho však organizátory páteční demonstrace zdravotníků na Staroměstském náměstí v Praze nepřesvědčilo. Dnes prohlásili, že žádný Rathův ústupek nemůže demonstraci odvrátit. "Prozřel sice, ale trvá mu to hrozně dlouho," řekl předseda České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Předseda stomatologické komory Jiří Pekárek.
Předseda stomatologické komory Jiří Pekárek. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek považuje Rathovy ústupky za mediální hru. "Ve chvíli, kdy se bojí, že zaplníme Staroměstské náměstí, začal předstírat, že s námi chce jednat, a my nechceme. Opak je ale pravdou."

Rath však vzápětí kontroval: "I kdyby přišlo na náměstí padesát tisí lidí, neustoupím."

Zdraví a praxe

Hlavní důvody, proč krizový štáb na demonstraci trvá, shrnul Jiří Pekárek, šéf České stomatologické komory: "Máme strach o zdraví pacientů a o naši praxi." Představitelé krizového štábu dnes také vystoupili s konkrétními příklady dopadu Rathových kroků na jejich pacienty.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

"Od konce ledna mi volalo tak 200 lidí a hlásili nám, že je jejich praktický lékař musel poslat ke specialistovi, protože už překročil limit stanovený úhradovou vyhláškou," řekl prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. "Stěžují si také na zvýšené doplatky u některých léků."

Pavel Neugebauer, předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, uvedl příklady svých kolegů. "Já sám zatím žádné vlastní nemám," připustil. "Ale kolegyně měla případ, kdy musela odmítnout léčbu ženy, kterou postihla roztroušená skleróza, protože už překročila limit." Shodně ale lékaři připustili, že tyto konkrétní příklady zatím nelze zobecnit.

Rathovi už nevěříme

Snaze ministra Ratha zmírnit úhradovou vyhlášku, která tyto problémy způsobuje, ale nevěří. "Nikdo nám neukázal, jak by ta nová vyhláška měla vypadat, nikdo o tom s námi nediskutoval," upozorňuje Tomáš Janeček, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic. "Rathova snaha nezmění nic na tom, že jeho postup zásadně kritizujeme."

K lékařům se připojili i zástupci nelékařských profesí. "Nechceme být u toho, jak se systém zdravotní péče destruuje," vysvětlila jejich zástupkyně Blanka Maiscouniová. "Máme sice obavy o zdraví a naše praxe, ale nebojíme se, proto půjdeme v pátek 24. na Staroměstské náměstí," dodal Pekárek.

Metoda cukru a biče

Zástupcům krizového štábu především vadí, že s nimi ministr Rath o svých krocích nejednal. Při podrobnější diskusi se však ukazuje, že k několika jednáním došlo. Ztroskotala však na rozdílnosti názorů na věc.

"Jednali jsme dvakrát s premiérem. V polovině prosince vznikla pracovní komise a Paroubek slíbil, že budeme o marži jednat," připouští šéf lékárnické komory Chudoba.

"Byli jsme rádi, že se to podařilo, ale úředníci ministerstva měli jediné zadání - bavit se s námi pouze o snižování marží. Úspory, které navrhovali, by ale měly dopad na malé lékárny, proto jsme nedošli ke shodě."

Luboš Olejár, Prezident svazu pacientů.
Luboš Olejár, Prezident svazu pacientů. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Nad úhradovou vyhláškou jednal ministr s Pavlem Neugebauerem. "Opakovaně jsme byli před koncem roku pozváni na ministerstvo, kde jsme řekli, co se nám nelíbí," říká Neugebauer.

"Domluvili jsme se na systému úhrad pro praktické lékaře, že vyjde metodický pokyn, který dopad úhradové vyhlášky zmírní. Jenže takový pokyn je méně než vyhláška, takže to nebylo řešení."

Naposledy byl Pavel Neugebauer na jednání na ministerstvu před třemi týdny. "Ano, řeknu to, zažili vydírání a nátlak," řekl místopředseda Jelínek. Případ předali svým právníkům k prozkoumání.

Podle účastníka schůzky Neugebauera šlo o taktiku cukru a biče. "Ministr nám dal nabídku, že musíme odstoupit od protestů a když to neuděláme, tak bude boj. Ten dokázal tím, že minulý pátek udělal přepadovou kontrolu, zda jsou praktičtí lékaři v pátek odpoledne ve službě," říká předseda Neugebauer. "Výhrůžky a sliby se ale minou účinkem. Dnes jsme totiž výjimečně jednotní."

 

Právě se děje

Další zprávy