Popřít holocaust je v Česku snadné

22. 2. 2006 0:01
Praha - Popírání holocaustu se může v České republice zatím volně rozšiřovat - alespoň na stránkách volně dostupných a prodávaných knih.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Knihy britského historika Davida Irvinga,  kterého právě za popírání holocaustu poslal v pondělí rakouský soud na tři roky do vězení, jsou v Česku běžně k mání ve veřejných knihovnách či na pultech knihkupectví.

Pražská městská knihovna nabízí svým čtenářům dokonce osm různých Irvingových titulů. Včetně knihy Hitlerova válka, ve které Irving tvrdí, že Hitler o holocaustu vůbec nevěděl a že Osvětim nebyla vyhlazovacím táborem.

"Víme o tom, že Irvingovy knihy v našich výpůjčních fondech jsou. Nechceme ale být cenzory, takže o jeho vyřazení neuvažujeme," řekla mluvčí Městské knihovny Jitka Fišerová.

Politolog Václav Nekvapil, který se problematikou popírání holocaustu zabývá, to považuje za špatný přístup. "Sám jsem byl svědkem toho, že knihovnice doporučila studentovi střední školy Hitlerovu válku od Irvinga jako dobrý zdroj informací o druhé světové válce," vysvětluje Nekvapil.

Teprve po vylíčení této příhody mluvčí knihovny uznala, že Irving ve výpůjčních regálech je problém. "Budeme přemýšlet o tom, že bychom o těch knihách naše knihovníky  informovali. Mohli by pak čtenáře vždy upozornit, že si půjčují knihu problematického autora," řekla mluvčí knihovny Fišerová.

Foto: Aktuálně.cz

K dostání jsou ale Irvingovy knihy i na pultech knihkupectví. Nabízí je například knihkupectví Kanzelsberger nebo Neoluxor (Podívejte se ZDE) Ve smíchovské prodejně Neoluxoru je dokonce Irvingova publikace o Goebbelsovi vystavena na centrálním pultu s historickou literaturou.

"Propagovat fašisty samozřejmě nechceme, ale také nechceme být cenzory, kteří rozhodnou o tom, co se má číst," říká jednatel Neoluxoru Jiří Jirásek. Jeho firma v minulosti nabízela například i sporné vydání Hitlerova Mein Kampfu. To bylo později z rozhodnutí soudu staženo z prodeje.

O stažení Irvingových knih prý budou uvažovat. "Poradíme se s manažery a uvidíme, co se s tím dá dělat," slíbil jednatel Neoluxoru Jiří Jirásek.

Také Jan Kanzelsberger, který vlastní více než 30 knihkupectví po celé republice, po delším rozhovoru řekl, že o stažení Irvinga ze své sítě bude přemýšlet. Nejdříve to ale odmítal. "Já vím, že ta knížka je škodlivá a nepovažuji za správné, že je na pultech. Ale nechci být cenzorem, takže ji na pultech mám," tvrdil zpočátku Kanzelsberger.

Na český trh dodává Irvingovy publikace brněnské nakladatelství Jota. V současnosti jsou v prodeji "Hitlerova válka" a "Goebbels - Pán myšlenek Třetí říše". V obou publikacích Irving tvrdí, že Osvětim nebyla vyhlazovacím táborem nebo že Hitler nic nevěděl o plánu "konečného řešení".

V českých knihovnách se dá najít také šest dalších Irvingových titulů. Kromě knihy o bombardování německých měst "Zkáza Drážďan", v níž úmyslně nadhodnotil počet obětí náletů, se v nich už dalšího falšování většinou nedopouštěl. Jedná se totiž většinou o ranější Irvingovy práce, ve kterých se věnuje především německému letectvu či německým pouštním konvojům.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy