Doktor: Až na detaily jsou v Soči na hry připraveni

Markéta Šrajbrová Markéta Šrajbrová
28. 1. 2014 20:15
Přečtěte si rozhovor s šéfem české olympijské mise, který už je na místě.
Schvalování olympijské nominace do Soči 2014
Schvalování olympijské nominace do Soči 2014 | Foto: CPA Eduard Erben

Praha/Soči - Dodělávky na poslední chvíli, bezpečnostní hrozby i diskuse o úrovni dodržování lidských práv v Rusku předcházejí dvaadvacáté zimní olympijské hry v Soči.

Slavnostní zahájení se však i navzdory tomu nezadržitelně blíží. Olympiáda začne za deset dní a podle šéfa české olympijské mise Martina Doktora, který Aktuálně.cz poskytl rozhovor přímo z olympijské vesnice, vše probíhá standardně.

Aktuálně.cz: Do Soči váš tým dorazil 26. ledna, tedy s téměř dvoutýdenním předstihem. Co momentálně na místě řešíte?

Martin Doktor: On to zas takový předstih není, protože první letadlo letí z České republiky 30. 1., to znamená, že na přípravu olympijských vesnic, a jsou tady tři, nemáme zas tolik času.

V této chvíli tady řešíme převzetí karga, ubytování v jednotlivých vesnicích, detaily všech akreditací a podobných věcí, takže té práce je tady doopravdy hodně a tým, který tady v současné době funguje na místě, pracuje zhruba od sedmi ráno do jedné do noci.

A.cz: Jaké podmínky české sportovce v Soči čekají?

Řekl bych, že standardní s tím, že zatím se tady potýkáme s takovými počátečními drobnými potížemi, které jsou ale běžné skoro všude. Všichni lidé z organizačního výboru a dobrovolníci se to učí, jsou to jejich první dny, co tu jsou, takže občas nevědí, kam člověka nasměrovat, ale to je stejné na všech akcích takovéhoto typu.

A.cz: Pořadatelé se potýkali s dodržením termínů při budování areálů. Je nyní už všechno připraveno?

Zatím jsem měl možnost vidět dvě vesnice, přímořskou a tu menší ze dvou horských. A tady to vypadá, že víceméně je už všechno připraveno. Dodělávají se samozřejmě poslední detaily. Sportoviště už byla připravená, dá se říct, před rokem, bez potíží se tam dalo soutěžit, takže to taky není problém. Tady v horách je přes metr sněhu, řekl bych možná metr a půl, takže sněhové podmínky jsou také v pořádku.

Myslím si, že drobné potíže mohou být v logistice, kdy se ještě některé cesty dodělávají, třeba hrazení a podobně. Ale přece jenom máme ještě chvíli času, třicátého se otevírají vesnice, přijedou první výpravy a sedmého se zahajují zimní olympijské hry, takže pořád ještě můžou pár věcí stihnout.

Co musím tedy podotknout, že je hotovo, což je nejpodstatnější a nejdůležitější, to je spojnice mezi přímořskou a horskou oblastí. Teď jsme měli možnost využít té nové komunikace a v podstatě za necelou tři čtvrtě hodinu jsme byli z přímořské olympijské vesnice, to znamená z olympijského parku, až dole pod lanovkami, které vedou do horských středisek a olympijských vesnic.

 

Jaká je jazyková vybavenost organizátorů?

Až na nějaké drobné výjimky se povětšinou dá se všemi domluvit, snaží se vyjít vstříc.

Myslím si, že všechno je tak nějak v mezích normy, jsou tady některé problémy například s logistikou, je ztížená doprava potravin a nápojů do olympijské vesnice, ale snažili se s tím nějakým způsobem popasovat, myslím, že až přijedou sportovci, tak snad bude vše vyřešeno.

 

Právě se děje

Další zprávy