Rusnok se kaje za řeči o Mandelovi: Bylo to nevhodné

Domácí Domácí
7. 12. 2013 13:25
Vole, třepu se, ať tam nemusím jet, svěřoval se premiér ministrovi obrany.
Jiří Rusnok ve sněmovně.
Jiří Rusnok ve sněmovně. | Foto: Reuters

Praha - Premiér Jiří Rusnok se kaje. Redakci Aktuálně.cz zaslal slova omluvy za nepatřičené výroky, které řekl během rozhovoru s ministrem obrany Vlastimilem Pickem ve sněmovně. Oba muži řešili skon neohroženého bojovníka za lidská práva Nelsona Mandely.

Jejich soukromý páteční rozhovor na půdě sněmovny zachytilo streamové vysílání ČT 24.

Zřetelně bylo slyšet, jak Rusnok nadává, že se mu do Jihoafrické republiky na pohřeb světově oceňované osobnosti nechce. "Takže já, vole, jsem ve strachu, jestli tam ještě nebudu muset jet," svěřuje se ministrovi obrany Vlastimilu Pickovi. " To je dálka jako prase, to bych tam musel nějakou linkou, nebo něčím."

Picek mu doporučuje speciál, načež se Rusnok řečnicky ptá, kdo to zaplatí. "Já to zaplatím," hlásí se k vyslání vládního speciálu ministr obrany. Letošní rozpočet to prý unese.

Načež oba velmi nelichotivě hodnotí zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana. Z rozhovoru je patrné, že by do JAR nejraději vyslali jeho, jenže: "Můžeš mi říct, jak vyleze do těch schodů do toho letadla?," ptá se Picek.

Způsob, jakým se spolu členové Rusnokova týmu bavili, pak kritizoval možný příští premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Člověka překvapí, na jaké úrovni se členové vlády baví," řekl.

Rusnok: Omlouvám se, prosinec je pro mě náročný

"Za ta slova se omlouvám. Nebylo to správné se takto vyjadřovat v souvislosti s úmrtím Nelsona Mandely a mrzí mě to," sdělil premiér v demisi Rusnok deníku Aktuálně.cz s tím, že prosinec je pro něj obzvlášť hektický.

"Sladit pracovní program s nečekanými událostmi je ve funkci předsedy vlády kouzlení s časem a protože je prosinec vzhledem k nadcházejícím svátkům fakticky nejkratší měsíc v roce, vše se koncentruje na tři týdny," vysvětloval. "Účast zástupce České republiky na pohřbu významného prezidenta Jihoafrické republiky vyřešíme v následujících dnech, abychom důstojně uctili památku muže, který je symbolem boje za lidská práva, svobodu a rovnoprávnost," uzavřel už o poznání vhodnějšími slovy Rusnok.

Nahrávka ze streamového vysílání ČT24 zachycuje konverzaci premiéra Jiřího Rusnoka a ministra obrany Vladimíra Picka, jak nadávají kvůli úmrtí Nelsona Mandely.
Nahrávka ze streamového vysílání ČT24 zachycuje konverzaci premiéra Jiřího Rusnoka a ministra obrany Vladimíra Picka, jak nadávají kvůli úmrtí Nelsona Mandely. | Video: Aktuálně.cz

Rozhovor jsme pro vás přepsali:

Jiří Rusnok: Ty vole. Teď eště zas zemřel Mandela.

Vlastimil Picek: Vole, kdo tam pojede?

Rusnok: Já doufám, že prezident. Ty vole, já se úplně třepu, abych tam nemusel jet.

Picek: Protože voni to dělaj tak do těch desíti dnů.

Rusnok: Čtrnáctýho v sobotu to je. Já mám ještě nějakej oběd, pak mám večeři. Jo. Pak máme večeři. Takže já, vole, jsem ve strachu, jestli ještě nebudu muset jet tam. Vůbec se mi tam nechce. Vůbec. Pak mám devatenáctýho zase Brusel. Ale Mandela. To je zase průser. Ty vole, já nevim, dyť ještě ale. To je dálka jako prase, to bych tam musel nějakou linkou, nebo něčím.

Picek: Ale né, speciál.

Rusnok: Ty vole, kdo to zaplatí?

Picek: Já to zaplatím. Tak rozpočet letos to zvládne. Ale...

Rusnok: Je to hrozný. Hele, já doufám, že Miloš je nažhavenej, že chce někam jet a že pojede. Oni doktoři mu budou určitě říkat, ať tam nejede.

Picek: Můžeš mi říct, jak vyleze do těch schodů do toho letadla?

Rusnok: No já nevím.

Jan Fischer: Vždyť on má problémy se schodama. Ještě tam bude nějaký průser, člověče.

Rusnok: Ale, prosim tě. To nemá hloubku. Dyť zrušil cestu do Paříže dvacátýho.

Picek: Tam taky nepoletí?

Rusnok: Tak asi nepoletí, tak je to v prdeli... Tak Štěch.

 

Právě se děje

Další zprávy