Lužinské věžáky nechceme, bouří se místní

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
7. 11. 2013 10:36
Stavba není schválená, ale místním už komplikuje život.
Martin Roman chce s manželkou vystavět 16podlažní domy s 303 novými byty, 467 parkovacími stáními a kancelářskými plochami na rekonstruovaném luxusním obchodním centru OC
Martin Roman chce s manželkou vystavět 16podlažní domy s 303 novými byty, 467 parkovacími stáními a kancelářskými plochami na rekonstruovaném luxusním obchodním centru OC | Foto: www.pdluziny.cz

Praha - Ještě před rokem měli obyvatelé Lužin veškeré potřebné služby po ruce. V ošuntělém obchodním centru tehdy sídlila knihovna, pošta, lékaři, obchod s potravinami.

Dnes je OC Lužiny kvůli probíhající rekonstrukci mimo provoz a ohrazeno plechovými zátarasy. Vybledlá cedule u vstupu procházející informuje, že průchod, jímž si obyvatelé Lužin ještě donedávna krátili cestu ke svým domovům, je dočasně uzavřen. Náhradní cestu indikuje červená šipka. Kam přesně chodce navádí, ale není jasné.

Majitelé OC Lužiny, mezi něž patří i manželka vlivného manažera a bývalého šéfa ČEZ Martina Romana, si totiž se zajištěním obchůzných tras těžké hlavy nedělali. Lidé tak nejčastěji procházejí přes vytížená parkoviště bez vybudovaných cest pro chodce.

Právě v těchto místech, v těsné blízkosti obchodního centra a pár metrů od okolní bytové zástavby, by již brzy mohl vyrůst další neoriginální developerský projet se stovkami bytů, kancelářemi a podzemním parkovištěm. Projekt přitom vznikl na stejném rýsovacím prkně jako přestavba OC Lužiny v pražském ateliéru Sea Architect.

Přestože zamýšlenému projektu zatím nedal zelenou ani pražský odbor životního prostředí, projektanti rekonstruovaného obchodního centra, zdá se, s megalomanskou stavbou počítají. V místech, kde by měly vyrůst 4-16podlažní budovy, stavbaři zazdili všechna okna. Kdo by si také přál koukat se na nevzhlednou betonovou zeď.

Návrh, který vyvolává emoce

O tom, jaké architektonické změny se v těsné blízkosti stanice metra Lužiny chystají, se přitom obyvatelé dozvěděli doslova za pět minut dvanáct, z úřední desky městského úřadu Prahy 13.

"Raději se tady na ty věžáky nikoho neptejte. Hodně lidí se zlobí. Co byste dělala vy, kdyby vám před domem chtěli postavit takové monstrum?" Reakce paní Podhorské popisuje náladu, jaká mezi obyvateli Lužin panuje již několik týdnů.

Stejně jako dalších 500 obyvatel Lužin paní Podhorská podepsala petici proti zamýšlené výstavbě.

"Jsem si jistý, že byty by snadno našly své obyvatele. Lužiny jsou poměrně příjemná část Prahy a metrem se člověk do centra dostane za dvacet minut. Kde ale tito lidé budou parkovat a kam jejich děti budou chodit do školky a do školy, to opravdu netuším. Již teď s tím jsou problémy," namítá další ze signatářů petice Jindřich Kadečka.

Podobný názor má přitom většina místních, s nimiž jsme mluvili. Vadí jim, že navrhované budovy jsou příliš objemné. Podle nich návrh dostatečně neřeší parkování, dopravní situaci, limitní kapacity kanalizací a napojení vody. 

Podívejte se, kde by "lužinské věže" měly stát

Investora nikdo neviděl

Vlastnická práva ke dvěma parcelám, na nichž by věžáky měly vzniknout, mají dvě projektové společnosti, Lužiny alfa a Lužiny beta. Jejich většinovým vlastníkem je podle obchodního rejstříku společnost City West Investors (CWI). Za společností stojí stejnojmenná mateřská firma ve Velké Británii, kterou podle společnosti OC Lužiny vlastní občané Velké Británie a USA a jedna americká společnost.  

Minoritní podíl, pět procent, má ve společnostech Lužiny alfa a Lužiny beta Karel Kopp. S Romanovými přitom Kopp spolupracuje na rekonstrukci přilehlého OC Lužiny, kde mu přes společnosti OC Lužiny a Eudi Invest patří taktéž pětiprocentní podíl. 

S investorem stavby podle našeho zjištění nikdy nemluvili místní občané a ani lidé na radnici Prahy 13. Aktuálně.cz se s ním proto pokusilo sejít.

Podle informací v obchodním rejstříku společnost CWI sídlí v Burzovním paláci v pražské ulici Rybná. Na uvedené adrese jsme ale nezastihli majitele ani jednatelku společnosti Janu Červenou. Požádali jsme proto asistentku, aby Červené předala naši žádost o setkání a kontaktní údaje. Za několik dní nám odpověděla manažerka OC Lužiny Jana Jandošová.

"V pátek jste mě telefonicky prosila o vyjádření k bytovým přístavbám u metra Lužiny. Informace o plánovaných přístavbách Vám poskytne pan Ing. Radek Menšík," napsala Jandošová v mailu.  

Zeptali jsme se, v jakém vztahu je Menšík, jednatel společnosti OC Lužiny, s investorem polyfunkčních domů, když v obchodním rejstříku je jako jednatel uveden někdo jiný. Jandošová ani Menšík nám na otázku neodpověděli. Menšík ale zdůraznil, že projekt je nesmyslně spojován s Martinem Romanem. "My jsme nikoho neupláceli, ani si o úplatek nikdo neřekl," řekl Menšík.

Vysvětlil také, proč investor zamýšlený projekt s místními nekonzultoval. "Majitel stavebního pozemku (obecně) komunikuje s okolím tak, jak mu ukládá zákon. Bytový projekt asi spadne do velké EIA a tam má možnost vstoupit veřejnost včetně radnice," vyjádřil se k situaci Menšík.

Hra na šuškanou

Místní se tak o zamýšlené stavbě dověděli až z úřední desky radnice letos v září, kdy mohli k projektu po dobu dvaceti dnů podávat připomínky. "Už někdy na podzim loňského roku se začalo šuškat, že se pro prostor vedle OC Lužiny připravuje další rozměrný projekt. Že tam ale budou chtít vybudovat třetí blok Temelína, jsme neměli tušení. Pokud ty věžáky nakonec postaví, bude OC Lužiny skutečně vypadat jako atomová elektrárna s pěti chladicími věžemi," popisuje svou vizi budoucnosti Lužin Petr Kučera ze Spolku občanských sdružení jihozápadního města.

"Je dobré vědět, že investor koupil dvě parcely, které jsou podle 25 let starého územního plánu určeny ke smíšené zástavbě (byty, kanceláře i obchody). Za těch 25 let nikdo z občanských sdružení nenavrhl žádnou změnu, naopak žádali v předchozích vyjádřeních smíšenou zástavbu. Územní plán je závazný nejen pro investora, ale především pro obec, která ji kdysi odsouhlasila a následně ponechala v platnosti," okomentoval plány investora Menšík a dodal, že podoba stávajícího projektu je stará několik měsíců.

Kučera je ovšem přesvědčen, že chyba v případě špatné informovanosti obyvatel Lužin je i na straně městského úřadu Prahy 13. "O zamýšleném projektu museli vědět delší dobu. Před tím, než byl projekt předán k posouzení na CENIU (Česká informační agentura životního prostředí), musel stavební odbor na Praze 13 vydat závazné stanovisko," tvrdí Kučera. 

S takovým tvrzením ale nesouhlasí starosta Prahy 13 David Vodrážka. "O existenci stanoviska stavebního odboru jsem nevěděl. Stavební odbor je oddělen od místní samosprávy a nemá povinnost o svých krocích informovat radnici. Souhlasili jsme s rekonstrukcí obchodního centra, o existenci druhého projektu jsme ale neměli tušení. Zaznamenali jsme ho teprve začátkem září a zásadně s ním nesouhlasíme." 

Podívejte se, jak OC Lužiny vypadalo před rekonstrukcí

Z dokumentace EIA (posuzování vlivů stavby na životní prostředí) vyplývá, že stavební odbor se k projektu polyfunkčních domů pro EIA vyjadřoval v květnu 2013. Na stavebním odboru Prahy 13 ale o zamýšlené stavbě věděli již na konci října minulého roku. Tehdy se k záměru odbor vyjadřoval poprvé na podnět stavebníka.

V obou stanoviscích stavební odbor nevznesl proti projektu žádné námitky. "Žádná z funkcí nepřesáhne 60 % celkové kapacity území vymezeného danou funkcí, lze konstatovat, že předložený záměr není s funkčním využitím stanoveným v platném Územním plánu hl. m. Prahy v rozporu," píše se v květnovém stanovisku.

Žádné ze dvou stanovisek přitom nebylo vyvěšeno na úřední desku, a tak projekt v tichosti a bez povšimnutí zainteresovaných stran došel na jaře letošního roku do České informační agentury životního prostředí,  která v rámci posuzování EIA shromáždila potřebnou dokumentaci.

Informace o oznámení byly na úřední desce pražského magistrátu zveřejněny 3. září, kdy se začalo odpočítávat 20 dnů pro případné připomínky. Následně bude do 60 dnů vypracován odborný posudek. Konečné slovo při hodnocení vlivu záměru na životní prostředí přitom bude mít pražský magistrát.

"Pokud dá magistrát projektu zelenou, budeme se snažit stavbu znemožnit. Jsem přesvědčen, že bychom si měli najmout advokátní kancelář či firmu, která se zabývá územním plánováním, a podniknout všechno pro to, aby tam nic takového nevzniklo," komentoval další postup radnice Vodrážka.

Vděčné politické téma

Mezitím se neexistující lužinské věže staly vděčným politickým tématem. Na Praze 13 je nechce současné vedení radnice ovládané koalicí ODS s ČSSD. Proti je i opoziční TOP 09 a nově vznikající politické hnutí Snop13, jehož členem je i Petr Kučera. Nedávno se navíc do kampaně prostřednictvím petičních akcí proti výstavbě zapojila i Strana zelených.

"Komunální volby 2014 se rychle blíží a každý se snaží nějakým způsobem zviditelnit. Například o Straně zelených nebylo tři roky skoro slyšet a teď pořádá petice a na projektu se přiživuje. Netýká se to ale pouze zelených, podobně jsou na tom i ostatní politické strany a sám starosta," okomentoval snahy politiků Kučera.

 

Právě se děje

Další zprávy