Zemřel textař Zdeněk Rytíř, autor hitu Zvonky štěstí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 10. 2013 12:32
Umělec podlehl infarktu, bylo mu 69 let.
Zdeněk Rytíř, český textař, skladatel a producent.
Zdeněk Rytíř, český textař, skladatel a producent. | Foto: Profimedia

Praha - V noci na středu zemřel textař a hudební skladatel Zdeněk Rytíř, bylo mu 69 let.

Autor mnoha známých hitů, například textu k písni Zvonky Štěstí nebo Dynamit, zemřel na infarkt. Nedočkal se tak transplantace plic. Informoval o tom server Blesk.cz, potvrdila to i rodina a jeho kamarád, televizní režisér a producent Petr Soukup.

"Zdeněk Rytíř byl jedním z posledních mohykánů velkého textařského umění 60. let. Bohužel spolu s ním mizí i jedna z posledních legend přesahující do oblasti šedesátých let," řekl jeho dlouholetý kamarád a hudební publicista Miloš Skalka.

Podle serveru Rytíře ve středu v noci převezli do nemocnice v Motole ve velmi kritickém stavu. Nemohl dýchat a poté mu selhalo srdce.

V minulosti již několikrát smrt překonal. Rytíř byl dlouho nemocen, fámy o jeho úmrtí se objevovaly od roku 2010. Skladatel měl dlouhodobě problémy s plícemi, před čtyřmi lety kvůli tomu skončil v nemocnici.

V posledních měsících se ale jeho zdravotní stav zlepšil, měl proto podstoupit transplantaci plic, na kterou již delší dobu čekal.

Rytíř patřil k nejvýznamnějším českým textařům, psal hity například pro Martu Kubišovou, Helenu Vondráčkovou, Václava Neckáře, Petra Spáleného, Karla Gotta nebo skupinu Olympic.

Pro ty napsal například text k písni Otázky nebo Bon soir, mademoiselle Paris, kterou později proslavil Petr Muk.

Složil až 2000 textů

Je také autorem slavných hitů Michala Tučného - ten nazpíval například písně Pověste ho vejš, Báječná ženská nebo Tam u nebeských bran.

Dvojníci
Dvojníci | Video: YouTube.com

Trojnásobná zlatá slavice Petra Janů poté, co začala spolupracovat se skladatelem Otou Petřinou a textařem Rytířem, si zajistila místo na české rockové scéně. S nimi natočila desky Motorest a Exploduj.

Skalka odhadl, že Rytíř se jako autor podepsal pod 1500 až 2000 textů. "Když si člověk uvědomí, kolik toho stačil napsat, nejen pro Golden Kids, ale i pro Václava Neckáře, Michala Tučného, Lenku Filipovou, Olympic nebo Karla Gotta, pro kterého napsal i slavné Zvonky štěstí, tak je jasné, že to byl textař, na kterého se jen tak nezapomene," doplnil Skalka.

Podle Lukáše Paulů z oddělení komunikace Ochranného svazu autorského má Zdeněk Rytíř na OSA registrováno 1025 písňových textů. Interní statistiky dokumentují, že patřil mezi dvě desítky nejúspěšnějších hudebních textařů v České republice.

V roce 2009 byl v rámci Výročních cen Ochranného svazu autorského oceněn za nejúspěšnější skladbu v zahraničí, kterou byla Včelka Mája, autorů Karla Svobody a Zdeňka Rytíře.

Nejen textař, ale i hudebník

Překládal také texty k písním Boba Dylana, vytvořil tak například píseň Jako solnej sloup, s níž se proslavil Petr Kalandra, nebo Časy se mění.

Rytíř byl také hudebník, hrál na basovou kytaru, klávesy, banjo či harmoniku a také zpíval. Hrál ve skupinách Blue Five, Hells Devils a Karkulka. Spolu s Karlem Svobodou založil Mefisto.

Následně také hrál v doprovodném orchestru Golden Kids a v roce 1977 stál u obnoveného Apolla Petra Spáleného. Jako hráč hostoval i ve skupině Michala Tučného Tučňáci.

Rytíř rád spolupracoval s Václavem Neckářem, před deseti lety byl dramaturgem jeho narozeninového koncertu v pražské Lucerně, kde zpěvák oslavil šedesátiny. Byl autorem textu k titulní písni Den, kdy se vrátí láska pro populární televizní seriál Pojišťovna štěstí.

Rytíř se narodil 11. dubna 1944 v Táboře. Po gymnáziu studoval angličtinu a japonštinu na filozofické fakultě, ale z osobních důvodů studium předčasně ukončil. Na vysoké škole začal psát poezii a hrál na baskytaru a foukací harmoniku v několika skupinách. K textařině se na profesionální úrovni dostal coby člen skupiny Mefisto.

 

Právě se děje

Další zprávy