Předchůdci Nagyové dostávali oproti ní pakatel

Domácí Domácí
23. 8. 2013 17:35
Nagyová dostala odměny 1,2 milionu a 840 000 korun, přechůdce jen 293 000
Jana Nagyová a Petr Nečas.
Jana Nagyová a Petr Nečas. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po zveřejnění platových poměrů někdejší premiérovy sekretářky Jany Nagyové a dalších vládních úředníků Nečasovy éry, zveřejnil Úřad vlády také platy a odměny v časech kabinetu Mirka Topolánka

Data zveřejněná bez uvedení jmen a jen s funkčním zařazením na stránkách www.vlada.cz mimo jiné ukazují, že v letech 2007 až 2009 činil roční plat vedoucího Úřadu vlády vždy přes milion korun a k tomu pravidelně patřily také odměny v řádu stovek tisíc korun, takže se celkový příjem blížil roně dvěma milionům.

Vedoucím Úřadu vlády v době Mirka Topolánka byl Jan Novák, který se této role ujal po volbách v září roku 2006  a vydržel zde až do roku 2010. Data, která nyní Rusnkovi lidé zveřejnili, tedy odhalují Novákův příjem také v době, kdy vlády Jan Fischer s tehdejším úřednickým kabinetem.

Dočteme se, že v premiérských časech Jana Fischera (vládl v roce 2009 téměř osm měsíců), který byl letos prezidentem Zemanem jmenován na post ministra financí, si Jan Novák přišel na největší plat a odměny v celé době svého působení ve funkci na Úřadu vlády. Jeho plat v tomto roce činil 1 289 799 korun a na odměnách bral 865 000 korun. 

Poté co Fischer z vlády odešel a kandidoval v přímé volbě prezidenta, se právě Jan Novák stal jedním z hlavních lidí jeho prezidentské kampaně. 

O tom, kolik přesně bere nynější vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin zatím úřad vldáy neinformoval. Premiér Rusnok jen uvedl, že s tak vysokými odměnami, jaké se vyplácely ve "zveřejněných" letech, už počítat nemůže. "Prémie se na úřadu budou dávat nižší než v minulosti," uvedl Rusnok pro Českou televizi.

Augustin má podle Rusnoka základní plat zhruba 90 tisíc korun měsíčně, o deset procent méně než jeho předchůdce z Nečasovy doby.

 

Právě se děje

Další zprávy