Z ohniska neklidu: Protiromské pnutí sílí, ukáže sobota

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
23. 8. 2013 6:30
Extremisté ohlásili protiromské pochody v pěti krajích. Ostrava je mezi nimi.
Ostrava Přednádraží (2012)
Ostrava Přednádraží (2012) | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Česko čeká bojový víkend. Nejméně šest měst zasáhnou v sobotu po poledni protiromské demonstrace. Organizátoři, stojící za webem www.svobodnyodpor.cz, zatím informují o protestních akcích v Ostravě, Českých Budějovicích, Jičíně, Duchcově, Plzni a Písku.

Nemusí jít o konečný výčet. Na internetu se v posledních hodinách objevují zcela nové pozvánky - například do Brna.

Organizátoři se zjevně nehodlají řídit postojem úřadů. V Ostravě protest radnice nepovolila, protože náměstí vhodná pro veřejná shromáždění si v předstihu preventivně rezervovaly romské organizace. Přesto na internetu kolují pozvánky na demonstraci na Prokešově náměstí. "Bude to jedna z největších akcí, co se týká počtu zúčastněných," píší organizátoři na internetu. A zjevně doufají, že k účasti strhnou i občany, jež dosud nacionalistické a extremistické akce nechávaly klidnými.

Ostravský příklad

Ostrava je dobrým příkladem, ilustrujícím, co se v zemi děje. Protiromských shromáždění tu může být v sobotu hned několik. O povolení další demonstrace totiž žádali protiromští radikálové také v největším městském obvodu Ostrava-Jih. Tedy ve čtvrti, jež léta nezaznamenávala vážnější střety mezi Romy a majoritou, kde se ale v posledních dvou letech situace mění k horšímu.

"Podařilo se mi organizátorům ten protest protentokrát rozmluvit. Neznamená to ale, že tu bude klid. Konfliktů s Romy přibývá," říká starosta Ostravy-Jih Karel Sibinský (ČSSD).

Léta poklidnou část města se 112 tisíci obyvateli, tvořenou hlavně sídlišti, trápí nebývalý příliv Romů. Ve čtvrti vznikají vedle tradičně nevábných hotelových domů zcela nové chudinské ubytovny. Už jich tu evidují minimálně jedenáct. Problematičtí nájemníci sem proudí, protože jsou vytlačováni z jiných čtvrtí a okolních měst.

Sibinský připouští, že radnice, policie a úřady nemají situaci pod kontrolou. Úředníci netuší, kolik přistěhovalců v obvodě bydlí, selhává státem financovaná sociální práce v terénu: radnice, které ji dříve zajišťovaly, na ni rezignovaly poté, co zodpovědnost za sociální podpory přešla na úřady práce. Jenomže ty nemají pro působení v terénu žádný aparát. Navíc roste počet nezaměstnaných a s tím i související problémy, včetně kriminality.

"Přibývá krádeží, přepadení, obtěžování slušných lidí, vykradených aut," vypočítává Sibinský. Na protiromskou demonstraci do centra města se v sobotu chystá i jeho vlastní žena. "Chápu to, Romové ji přepadli, ukradli jí řetízek. Bojí se, stejně jako jiní lidé. A my máme minimální možnosti, jak situaci řešit," dodává starosta.

Dá se předpokládat, že podobně jako starostova manželka vyrazí na sobotní demonstrace poprvé i po celé zemi i stovky dalších lidí z dosud mlčící občanské většiny. Podobně, jako se poprvé zúčastnili v masovém počtu protiromských protestů i donedávna pasivní, nijak neangažovaní příslušníci majority v Českých Budějovicích.

Nechceme poslouchat "cikáni do plynu"

V klidu ale nehodlají zůstat ani ostravští Romové. Ti svolali na sobotu demonstraci "proti rasismu a neonacismu" na stejnou dobu jako protiromští extremisté. Konat se má na náměstí v Ostravě-Přívoze, kousek od dějiště hlavní protiromské akce.

Romští předáci se chystají do města přivézt autobusy na "poklidný happening" nazvaný Mír mezi lidmi stovky účastníků. "Účast bude hojná, myslím si, že taková účast Romů tady v Ostravě ještě nebyla," řekla na středeční tiskovce jedna z organizátorek Jolana Šmarhovyčová.

"Nechceme sedět doma, zatímco venku se křičí Cikáni do plynu", píše se na letácích, jimiž jsou olepená nároží v romských čtvrtích.

Podle aktivisty Kumara Vishwanathana, šéfa občanského sdružení Vzájemné soužití, i mezi Romy roste nervozita a strach. Vishwanathan sice podporuje romský protest, zároveň ale zdůrazňuje, že je třeba minimalizovat riziko násilných střetů. "Na každou takovou akci, ať ji organizuje kdokoliv, se chystá skupina mladíků, kteří se chtějí hlavně poprat. Ty musíme hlídat," říká.

Násilí se bojí i lidé na radnicích. Ostravský primátor Petr Kajnar nechal včera vyčistit dějiště chystané demonstrace od kamenů, uvolněných dlažebních kostek a dlaždic.

Od středy lidé z Vishwanathanova sdružení obcházejí romské lokality a kromě toho, že zvou na demonstraci, "chladí horké hlavy". Snaží se zabránit, aby mezi lidmi v ghettech vypukla panika. "Večer, až se v televizích objeví záběry z demonstrací v tolika městech, jako obvykle pořádně zdramatizované, způsobí to mezi Romy pozdvižení. Začnou kolovat poděšené esemesky a šířit se fámy. Může se stát, že lidi zpanikaří, budou zatloukat okna a demolovat tak vlastní byty," varuje Vishwanathan.

Také ostravští Romové jsou totiž dlouhodobě ve stresu. Sociální situace v Ostravě se přiostřuje. Nabídek práce ubývá, nezaměstnanost roste a chmurné zprávy o možném krachu největších zaměstnavatelů jako jsou OKD či hutní firma Evraz dál zvyšují všeobecnou nervozitu, strach a beznaděj. Situaci v romské komunitě navíc vyostřuje necitlivé řešení bytových problémů.

Peklo v Riegrovce

Jako modelový příklad toho, co se v Ostravě děje, může sloužit dům číslo 9 v Riegrově ulici v Hrušově. Před časem jeho soukromý majitel pronajal několik bytů rodinám z pověstného Přednádraží, kde stavební úřad nařídil vystěhovat zchátralé domy, obývané čtyřmi stovkami lidí.

Celá Riegrovka je už od povodní v roce 1997 zanedbaným ghettem, kde v několika málo zbylých domech žijí nejchudší Romové. Nevládla tu idyla, ale donedávna byl mezi starousedlíky klid. Nováčci z Přednádraží však "devítku" během několika týdnů změnili v peklo.

Už dřív nevábný dům s otřískanou omítkou, plesnivými zdmi a vlhkým sklepem je teď zaneřáděný hromadou odpadků, chodby páchnou, na schodech řádí polonahé, bosé a špinavé děti. Nepořádek je prý silný i na starousedlíky. "Všichni, kdo tu dřív bydleli, z devítky během několika týdnů utekli. Bylo to na ně to moc," říká Renata Žigová, romská sociální pracovnice, která lokalitu důvěrně zná. Prázdné byty v devítce zabydlují dál ti nejproblematičtější a dům rychle chátrá.

Lidé odcházející z Riegrovy 9 se přesouvají dál, do sousedních domů, do jiných čtvrtí. Podobně jako oni jsou ve městě v pohybu stovky lidí. Mnozí končí v levných ubytovnách, třeba na Ostravě-Jihu.

Extremisté lákají majoritu

Ostrava po léta patří k městům se silnou romskou populací. Ve 14 vyloučených lokalitách tu žije asi šest tisíc lidí. Další stovky rodin se koncentrují v některých městských čtvrtích, typický je Přívoz. Teď se ve městě rodí řada nových romských lokalit. Přesný počet Romů ve městě není znám, k romské národnosti se jich hlásí jen část.

Přesto ve městě donedávna nebyly rasistické nálady nijak výrazně znát. Občasné demonstrace extremistů většinu Ostravanů nezajímaly a například nacionalističtí Sládkovi republikáni tu nikdy ve volbách výrazněji nebodovali.

V Ostravě se ovšem s Romy řadu let soustavně pracovalo. Bylo to přirozené. Při povodních v roce 1997 přišly o přístřeší v romských čtvrtích tisíce lidí, pro něž tehdy bylo třeba najít nové bydlení. Úřady, radnice, neziskovky a katolická charita se pak v dalších letech Romům věnovaly aktivněji než jinde. I nyní se ve městě rozjíždí unikátní projekt sociální inkluze, dotovaný z rozpočtu města a evropských fondů miliardovou částkou. Sociální práce ale zachycuje jen zlomek potřebných a problémů přibývá příliš rychle.

Sílících protiromských nálad a rostoucí nervozity na obou stranách se před volbami chystají chopit političtí extremisté. I to se ukazuje v Ostravě. Nacionalistická Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) se sice od hlavní protiromské demonstrace distancuje (v celé republice se hlásí pouze k akci chystané v Jičíně), radnici Ostravy-Jihu ale DSSS už nyní žádá o povolení zcela nové demonstrace "proti rozšiřování ubytoven pro nepřizpůsobivé a nečinnosti státu při zvýhodňování nepřizpůsobivého stylu života" na září. O nadcházejícím víkendu DSSS také pořádá v dalších čtyřech městech Moravskoslezského kraje vlastní mítinky.

"V Česku pozorujeme vzklíčení nacismu. Je to podobné jako ve 30. letech v Německu. Extremisté se snaží získat pro své myšlenky majoritu. Nejde vlastně ani o Romy, ti slouží jako záminka. Určité síly prostě cítí, že přes toto téma vede cesta k moci," tvrdí Kumar Vishwanathan.

 

Právě se děje

Další zprávy