Drtinová se s Dvořákem dohodla, bude mít své Interview

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
12. 8. 2013 18:54
V pořadu České televize Události, komentáře k září skončí.
Daniela Drtinová v Událostech, komentářích.
Daniela Drtinová v Událostech, komentářích. | Foto: Repro ČT24

Praha - Daniela Drtinová na podzim skončí v pořadu České televize Události, komentáře. Od září bude mít na ČT24 od pondělí do pátku vlastní pořad Interview Daniely Drtinové.

Moderátorka se na tom dohodla na pondělní schůzce s generálním ředitelem televize Petrem Dvořákem.

"Nakonec jsme se dohodli, že přejdu do pořadu Interview Daniely Drtinové," řekla Drtinová Aktuálně.cz. "Ráda bych počkala, až vydá prohlášení Česká televize, na které budu následně reagovat," dodala.

"Věřím generálnímu řediteli České televize, že zaručí plnění principu nestrannosti a objektivity, protože věřím, že sledujeme společný cíl. A tím je nezávislost a svobodné zpravodajství," doplnila později Drtinová.

Plán, který Česká televize vydala minulý týden, počítá s tím, že v moderování Událostí, komentářů by se měl od září střídal Martin Veselovský s Lukášem Dolanským, který by se stal novou tváří pořadu. 

Drtinovou rozhodnutí zaskočilo

Moderátorku prestižního pořadu v pátek stáhl ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal. Výměnou byl Drtinové nabídnut vlastní pořad Interview Daniely Drtinové, který by nahradil pořad Interview ČT24 vysílaný od 18:35.  

"Cílem těchto změn je vytvořit profesionální analytický pořad, který co do respektu a informační nosnosti bude na stejné úrovni jako komentované události a zahájí tak hlavní zpravodajský blok na ČT24. Jsem proto rád, že se Daniela Drtinová jako zkušená moderátorka tohoto úkolu ve svém novém pořadu chopí," vysvětlil Šámal své páteční rozhodnutí.

"Můj odchod nebyl dobrovolný. Překvapilo mě to, protože žádné výhrady k mé práci nebyly," nechala se v pátek slyšet Drtinová. "Pokud moderuji pořad, který generální ředitel označí za nejlepší, pak můžu nabídku na vedení jiného těžko vnímat jako povýšení," dodala.

Podle odborů je stáhnutí Drtinové zpolitizované

Podle televizních odborů stálo za odvoláním plnění politické zakázky. Odbory totiž viděly souvislost mezi odvoláním Drtinové a "nepřesvědčivým výkonem" ministra kultury Jiřího Balvína v hlavním zpravodajském pořadu ČT24.

Konec Drtinové v Událostech, komentářích by podle odborů mohl souviset s vystoupením ministra Balvína, který 1. srpna odpovídal v pořadu na otázky moderátorky ohledně odvolání Jiřího Buriana z postu ředitele Národního divadla. Odbory v prohlášení uvedly, že si ministr stěžoval na způsob, jakým Drtinová rozhovor vedla.

"Mít pořad, který nese Vaše vlastní jméno, a který se navíc vysílá před nejsledovanější zpravodajskou relací, považuji za jednoznačný profesní růst. Naprosto tak nerozumím tomu, proč se odbory proti takové nabídce vymezují, v podstatě tak zcela popírají svoji roli. Vidí-li zde pak politické tlaky, musím konstatovat, že jsou to právě odbory, kdo je do této věci vnáší," reagoval v pátek na prohlášení odborů ředitel Dvořák.

 

Právě se děje

Další zprávy