Akce D.O.S.T. zase na scéně. I díky penězům z hazardu

Jakub Novák
4. 8. 2013 20:20
Blíží se Prague Pride 2013, a nastává tak čas pro zviditelnění Akce D.O.S.T.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Odchodem exprezidenta Václava Klause či poradce bývalého ministra školství Ladislava Bátory z mediálního výsluní přišlo o pozornost veřejnosti též sdružení Akce D.O.S.T.

Vzhledem k blížícímu se průvodu Prague Pride 2013, který představuje pro tuto skupinu vítanou příležitost k sebeprezentaci, lze vidět též stoupající aktivitu jeho členů.

Každá činnost podobného sdružení však něco stojí a někde musí potřebné finance brát. V této souvislosti je paradoxem, že ke sdružení vystupujícímu jako nositel tradičních hodnot proudí významná část financí z hazardu.

Dalším významným zdrojem financí, které k Akci D.O.S.T. směřují přes Nadační fond Vltava (oběma subjektům předsedá Michal Semín), je pražská pobočka advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges vedená elitním českým právníkem a  bývalým Klausovým právním poradcem Karlem Muzikářem mladším.

Z Vltavy pro D.O.S.T.

Podle své výroční zprávy věnoval zmíněný Nadační fond Vltava v roce 2010 na konto Akce D.O.S.T. celkem 335 tisíc korun. Tato částka přitom pocházela z darů, které předtím fondu věnovala hazardní společnost SLOT Game Milutina Periče (od loňského roku součást mateřského holdingu SLOT Group) a advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges s.r.o.

O toku peněz z Nadačního fondu Vltava v letech 2011 a 2012 není možné zjistit nic, navzdory tomu, že minimálně za první ze zmíněných roků měla být výroční zpráva již dávno zanesena v obchodním rejstříku.

Nicméně z výroční zprávy hazardní skupiny SLOT Group vyplývá, že další finanční dar poskytla nadaci také v následujícím roce, neuvedla však v jaké výši. Podobně také Karel Muzikář.

Na ochranu kulturních statků

"Nad rámec Vámi uváděné částky poskytla naše advokátní kancelář nadačnímu fondu Vltava ještě jeden dar ve výši 70 tisíc korun za účelem veřejně prospěšných činností zaměřených zejména na šíření českých národních tradic a ochranu kulturních statků," napsal Aktuálně.cz Muzikář.

Podle něho je důvodem podpory fondu zejména zájem o záchranu kulturních památek.

"Tento nadační fond se též o podobné aktivity zajímá, podílel se i na podpoře přednášek o staré architektuře. O žádné další spolupráci neuvažujeme," dodává a současně s tím popírá jakékoli kontakty se sdružením Akce D.O.S.T.

"S tímto sdružením nemáme žádné kontakty a nikdy jsme na ničem nespolupracovali," konstatuje v této souvislosti Muzikář.Jména některých svých podporovatelů (od listopadu loňského roku doposud) zveřejňuje Akce D.O.S.T. na svých stránkách.

Jedním z nich je mimo jiné také Miroslav Knapovský, jenž je současně signatářem manifestu sdružení. Knapovský je podle serveru Antifa.cz bývalým předsedou Vlastenecké Fronty a v roce 2006 vedl kandidátku Národní strany v Královéhradeckém kraji.

Duhová totalita?

Den před konáním letošního pochodu Prague Pride uskuteční sdružení před budovou francouzské ambasády protest pod názvem "Braňme se duhové totalitě" směřovaný proti "totalitním praktikám francouzské vlády" a na podporu "prorodinných aktivistů ve Francii, kteří se stávají terčem šikany a pronásledování ze strany francouzských úřadů".

Spolu s tím zároveň odstartují svůj hlavní letošní "programový bod" - tedy protest "proti nevkusnému vnucování ideologie homosexualismu obscénním ´festivalem´ Prague Pride 2013".

Na den pochodu obsadili členové sdružení místo u sochy svatého Václava, kde je odpoledne vystřídají mladí křesťanští demokraté. Avizovaný účel shromáždění je ale jiný - oficiálně totiž půjde o podporu referenda o vystoupení Česka z Evropské unie.

Organizátoři letošního Prague Pride s touto změnou však větší problémy nemají.

"Co se týče výchozího bodu průvodu, Akce D.O.S.T. si letos zabrala horní část Václavského náměstí. Proto jsme s ohledem na nové místo koncertu zvolili ve spolupráci s městskou částí Praha 1 ulici Na Příkopech," říká PR manažerka průvodu Bohdana Rambousková.

Trasa průvodu však podle ní nebyla nijak pozměňována.

Hrstka odpůrců

"Došlo pouze k upřesňování místa, kde se budou účastníci průvodu řadit. Na rozdíl od Akce D.O.S.T. nejsme shromážděním pár desítek osob, očekáváme opět 15 tisíc lidí jako vloni. Pro takové množství návštěvníků je třeba v součinnosti s radnicí Prahy 1 stanovit optimální trasu, která zaručí hladký průběh celé akce. Průvod navíc tvoří alegorické vozy a je nutné jejich průjezd historickou částí města dobře technicky naplánovat," dodává Rambousková.

Kromě Akce D.O.S.T. naplánovala své vlastní akce na den průvodu také další sdružení - tak například zmínění Mladí křesťanští demokraté pořádají v centru Prahy Pochod pro rodinu 2013, Liga Pár Párů zase plánuje evangelizační průvod. U všech zmíněných však jde oproti Prague Pride o akce rozsahu menšího hned o dva řády.

V souvislosti s průvodem vyhlásila Akce D.O.S.T. bizarní bojkot piva z pivovarů Staropramen - a to čistě z ideových důvodů.

"Vedení pivovaru se rozhodlo podpořit homosexualistický festival Prague Pride, čímž se demonstrativně postavilo na stranu kulturní revoluce, podkopávající samotné základy lidské společnosti," citujeme z prohlášení Semína a jeho zástupce Bahníka.

"Jako pivovar podporujeme během roku desítky akcí různého typu. Je smutné až zarážející číst v dnešní době ideologická prohlášení tohoto typu hovořící o spoluvinících procesů. Více toto prohlášení nebudeme komentovat," reagoval mluvčí Staropramenu Pavel Barvík.

 

Právě se děje

Další zprávy