Narkomani mají mít léčbu zdarma, myslí si třetina Čechů

ČTK ČTK
24. 7. 2013 15:46
Devadesát procent společnosti považuje užívání drog v Česku za problém.
Podle téměř poloviny lidí by si závislí měli platit výměnu stříkaček.
Podle téměř poloviny lidí by si závislí měli platit výměnu stříkaček. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Devět z deseti lidí vnímá užívání drog v Česku jako problém. Podle 38 procent Čechů a Češek ale příslušné instituce tématu nevěnují dostatečnou pozornost. Zhruba třetina osob nad 15 let si myslí, že by léčba závislých měla být zdarma.

Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle něj se názory Čechů a Češek na drogovou situaci v zemi v posledních letech téměř nemění.

Podle 90 procent lidí je současná situace s užíváním drog v ČR problém. Ve svém okolí hodnotí dotázaní ale stav mírněji. V místě bydliště vidí drogy jako problém šest z deseti Čechů a Češek. Potíže víc vnímají ženy než muži a lidé nad 30 let proti mladším.

"Za problém ve svém okolí drogovou situaci považují podstatně častěji lidé ve městech než v menších obcích," uvedlo CVVM.

Podle 38 procent lidí se příslušné instituce problematikou dostatečně nezabývají. Polovina dotázaných si ale myslí, že jí věnují přiměřenou pozornost. Každý dvacátý člověk je pak přesvědčen o tom, že je naopak přehnaná.

Celkem 61 procent lidí věří, že každý drogově závislý se může vyléčit. Tři čtvrtiny dotázaných míní, že by uživatelé drog měli dostávat poradenství zdarma. Bezplatná by měla být podle 31 procent oslovených i léčba. Víc lidí se ale kloní k tomu, aby si pacienti nehradili jen omezený počet pokusů o vyléčení. Tento názor má 67 procent Čechů a Češek.

Podle téměř poloviny by placená měla být výměna stříkaček, opačné stanovisko má téměř stejný podíl lidí. Dvě třetiny osob považují práci streetworkerů neboli terénních pracovníků za prospěšnou. Podle čtvrtiny odpovídajících ale prý smysl nemá.

Průzkum se konal v první polovině května. Zapojilo se do něj 1062 lidí nad 15 let.

 

Právě se děje

Další zprávy