Realita Hradní stráže při povodni? Jezdila zbytečně

Jan Gazdík Jan Gazdík
7. 7. 2013 18:40
Po měsíci od povodně se vynořují detaily o nasazení záchranných sil
Po povodni v Radotíně.
Po povodni v Radotíně. | Foto: Radek Pecák

Praha - Když se nemohou shodnout dva politici, kteří velí armádě, stávají se z vojáků fackovací panáci. Příkladem budiž tolikrát popisované nasazení příslušníků Hradní stráže proti červnové povodni. Měsíc po této živelní pohromě vycházejí najevo detaily.

Jak známo, prezident Miloš Zeman se velkoryse rozhodl, že na pomoc zaplaveným oblastem vyšle 180 mužů své Hradní stráže, načež ho tehdejší premiér Petr Nečas klepl přes prsty, že o nasazení armády - byť jde o prezidentovy vojáky - rozhoduje pouze vláda.

Hradní stráž navzdory tomu vyrazila do Radotína, ale sotva tam přijela, řadila zpátečku. Její velitel neměl potřebný glejt od vlády... Konsternovaným radotínským občanům to nešlo na rozum. Oni se topí, Hradní stráž k nim přijede, projeví účast - a hned zase odjede.

Bohužel obdobně to vypadalo v pražských Lahovicích. Hradní stráž dorazila v době, kdy už tam pomáhali vojáci z žatecké brigády rychlého nasazení. "No jo. Stráž z Hradu k nám přijela a hned zase odjela, když jejich velitelé viděli, že tam už jsme a oni nemají do čeho píchnout," popisuje situaci jeden z důstojníků žatecké brigády rychlého nasazení.

Zbytečně pendlující vojáci si museli připadat jako hlupáci, přitom ministr obrany Vlastimil Picek se podle informací Aktuálně.cz nevěnoval tou dobou ničemu jinému než vyjasňování marných výjezdů Hradní stráže.

"To je těžké. Když si on (prezident) umane, že jeho vojáci odjedou tam a tam, bylo složité jim to zakázat," vrací se o měsíc zpět jeden z manažerů ministerstva obrany.

Je jedním z mála, kdo se chce k povodňovému sporu vracet. Ministr Picek reagovat odmítá s tím, že důležitý podle něj je celkový výsledek a že armáda s Hradní stráží byly záchranářům rovnocennými partnery.

Do komentáře se zjevně nechce ani veliteli Hradní stráže Radimu Studenému. "V podobných situacích, jako jsou povodně, vznikají v organizaci vždy problémy. Žádné zásadní nenastaly. Rádi jsme pomáhali všude tam, kde bylo třeba. A nikomu z mých mužů nevadilo, že vyměnil parádní stejnokroj za montérky, brodil se bahnem a vynášel naplavený odpad," říká.

"Možná by se slušelo dodat, že při povodních je lidem fuk, kdo jim má pomoci - hlavně že pomůže. Takže to berme s nadhledem jako jeden z pokusů Miloše Zemana značkovat (a možná i rozšiřovat) 'území' přímo voleného prezidenta," uzavírá pak debatu už citovaný člověk z Pickova ministerstva.

 

Právě se děje

Další zprávy