Československý samizdat byl zapsán do registru UNESCO

ČTK ČTK
27. 6. 2013 19:20
Jde už o čtvrtý český zápis do registru Paměť světa
Národní knihovna.
Národní knihovna. | Foto: Metroprojekt

Praha - Sbírka českých a slovenských samizdatových periodik z let 1948 až 1989 je nově součástí registru UNESCO Paměť světa.

Ministerstvo kultury na svých stránkách uvedlo, že sbírka byla zápisem uznána za součást dokumentárního dědictví lidstva v minulém týdnu.

Česká republika tak má již čtvrtý zápis do tohoto registru. V seznamu už je Sbírka středověkých rukopisů české reformace, Sbírka ruských, ukrajinských a běloruských periodik z let 1918 až 1945 a Sbírka barokních univerzitních tezí. Všechny tři soubory spravuje Národní knihovna.

Sbírku českých a slovenských samizdatových periodik z let 1948 až 1989, která je deponovaná v Knihovně Libri prohibiti, sestavila Společnost Libri Prohibiti s podporou ministerstva kultury.

Sbírka patří k nejrozsáhlejším a nejkomplexnějším na světě, má tedy zásadní význam pro studium historie 20. století. Její zapsání do prestižního registru UNESCO Paměť světa by mohlo napomoci i k lepšímu informování veřejnosti o významu této sbírky.

Seznam UNESCO Paměť světa vznikl v 90. letech, jeho cílem je zachovat dokumenty, které by měly patřit k dědictví lidstva. Při jeho zrodu stála česká Národní knihovna a vytvořila pro něj i pilotní projekt. V registru je kolem 250 položek, kromě typických knihovních dokumentů v něm jsou i zvukové, filmové a archivní materiály.

Lék na ztrátu paměti:

 

Právě se děje

Další zprávy