V Pákistánu unesené Češky promluvily na videu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 6. 2013 19:45
Záběry by měly pocházet z 16. dubna, dívky na nich čtou požadavky únosců
Unesené dívky Tonča a Hanka na videonahrávce.
Unesené dívky Tonča a Hanka na videonahrávce. | Foto: Repro video

Praha - Na internetu se ve středu objevilo video se dvěma Češkami, které byly v březnu uneseny v Pákistánu.

Podle záznamu bylo video natočeno 16. dubna, na falešný facebookový profil s názvem Orna Moshe se dostalo až ve středu krátce po půlnoci.

Češky na nahrávce tvrdí, že jsou zdravé, nicméně že jejich životy jsou v ohrožení.

V klipu se nejprve objevuje odkaz na Áfíju Siddikíovou s jejími fotografiemi před a po "únosu provedeném FBI". Na první je usměvavá, na druhém nese známky vyčerpání, což doplňuje text o "realitě západní spravedlnosti vůči muslimským ženám". Následuje střih na obě unesené Češky s šátky zakrývajícími jejich vlasy. V nahrávce pak zní hlas jedné z dívek a objevují se záběry jejich občanských průkazů.

"Jmenuji se Antonie Chrástecká. Jmenuji se Hana Humpálová. Dnes je 16. dubna, jeden den po bostonském útoku v USA," říkají dívky.

Ve videu apelují na své rodiny, na českého prezidenta a na všechny české občany a Evropskou unii, aby vyvinuli veškeré úsilí na spolupráci s únosci a propustili pákistánskou neuroložku Áfíju Siddikíovou vězněnou v USA.

Dívky zároveň apelují i na mezinárodní společenství, zejména na Evropu a Ameriku, aby respektovalo práva muslimských žen, dovolilo jim praktikovat jejich náboženství a nabýt veškerá občanská práva.

"Tato nespravedlnost vůči muslimským ženám nás dostala do této špatné situace a všude s sebou přináší nepřátelství muslimů vůči nám," zaznívá z údajně dva měsíce staré nahrávky.

"Děkujeme všem, kteří nám pomáhají," zakončují dívky.

Matky obou dívek vydaly prohlášení, v němž uvádějí, že jsou šťastné, že mají o dcerách konečně zprávu. Zároveň vyzvaly k jejich propuštění na svobodu.

Jménem obou rodin bychom chtěly říct, že jsme šťastné, že jsme konečně dostaly zprávu o Toničce a Hance. Ulevilo se nám, že jsou naživu a zdravé. Tonička a Hanka nikdy nikomu neublížily a prosíme o jejich propuštění. Chtěly bychom jim vzkázat 'moc nám chybíte a moc na vás myslíme'."

Ze stovteřinového videa nelze určit prostředí, kde byla nahrávka pořízena, ani potvrdit dobu jeho vzniku. Z textu, který jedna z unesených Češek předčítá anglicky z připraveného textu, není ani zřejmé, zda by propuštění Pákistánky mělo být podmínkou osvobození unesených dívek. V závěru klipu se ale objevuje nápis: "Náš požadavek je jediný: Propusťte Dr. Áfíu".

Ministerstvo podporuje snahu o propuštění

Snímek se objevil na facebookovém profilu vytvořeném teprve tuto neděli. Jeho uživatel, který se označuje jako Orna Moshe a při registraci uvedl v rubrice pohlaví "žena", video na internet umístil dnes v 00:45 SELČ.

Jako profilový obrázek má stejnou koláž s obličeji obou zajatkyň se zeleným pozadím, bílým půlměsícem a hvězdou po vzoru pákistánské vlajky, jako má komunitní facebooková stránka "Hanka a Tonča Domů" a stejnojmenný blog příznivců obou dívek.

V kategorii "to se mi líbí" má profil i stránku "Brothers od Aafia" (Áfíini bratři), která byla rovněž založena v neděli, a odkaz na několik českých médií.

"Zaznamenali jsme video s unesenými děvčaty. Obáváme se o jejich zdraví a bezpečí. Žádáme o jejich okamžité propuštění a podporujeme veškeré snahy obou rodin v tomto směru," reagovalo na nahrávku ministerstvo zahraničních věcí.

"Je pro mě záhadou, proč se to objevilo tímto způsobem, neboť skuteční únosci, pokud by to byli profesionálové, tak by to určitě udělali cestou naší ambasády v Islámábádu, ministerstva zahraničních věcí, nebo by se za pomoci prostředníka obrátili přímo na rodinu unesených dívek," řekl podle serveru iDnes někdejší šéf českého vojenského zpravodajství Andor Šándor.

Dívky byly uneseny v březnu v provincii Balúčistán nedaleko hranic s Íránem. Do Pákistánu přijely ze sousedního Íránu jako turistky a cílem jejich cesty byla Indie.

V provincii Balúčistán nedaleko hranic s Íránem ovšem byly uneseny. Z místa je skupina osmi až deseti ozbrojenců odvezla terénním automobilem. Únosci s sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale z auta vysadili a ponechali si jeho zbraň.

K činu se dosud veřejně nikdo nepřihlásil a únosci podle známých informací zatím nikoho nekontaktovali. Není jasné, zda se Češky nacházejí na pákistánském území, nebo je únosci odvlekli do Afghánistánu.

Ještě v březnu podnikl misi do Pákistánu náměstek českého ministra zahraničních věcí Vladimír Galuška, který v pákistánském hlavním městě odevzdal osobní dopis českého prezidenta Miloše Zemana.

Galuška po návratu uvedl, že případem českých dívek se zabývá zvláštní vyšetřovací skupina. Pákistánští představitelé, s nimiž hovořil, doporučují trpělivost a mediální zdrženlivost.

Siddikíová získala v USA doktorát v oboru neurologie. Roku 2010 byla americkým soudem odsouzena k 86 letům vězení za útok na americké agenty a vojáky.

V Pákistánu je považována za nespravedlivě odsouzenou mučednici a její případ má v zemi velký ohlas.

 

Právě se děje

Další zprávy