Zemřel bývalý místopředseda vlády Václav Valeš

Domácí Domácí
26. 6. 2013 11:17
Valeš působil ve funkcích ministra chemického průmyslu a ministra zahraničního obchodu
Václav Valeš na archivním snímku z roku 1999.
Václav Valeš na archivním snímku z roku 1999. | Foto: ČTK

Praha - Ve věku 91 let zemřel český politik a ekonom Václav Valeš, bývalý několikanásobný místopředseda československé vlády.

Valeš v 60. letech působil ve funkci ministra chemického průmyslu, v roce 1968 pak jako ministr zahraničního obchodu.

V roce 1969 zastával několik měsíců pozici místopředsedy československé vlády premiéra Oldřicha Černíka, funkci si zopakoval v letech 1990 až 1992 ve vládě Mariána Čalfy.

Valeš byl coby představitel reformního kurzu na konci 60. let odvolán a v roce 1970 vyloučen z KSČ. Na začátku 80. letech si na základě vykonstruovaných obvinění odseděl tři roky ve vězení.

Václav Havel ve svém projevu v roce 1990 Valeše označil za svého přítele. "Václav Valeš není šéfem ekonomického týmu ve vládě proto, že to je můj mnohaletý přítel a že jsem se o jeho mravních kvalitách přesvědčil i v situacích nejtěžších, ale proto, že jeho autorita je respektována ekonomy nejrůznějšího názorového zaměření i různých generací," řekl Havel v projevu z června 1990.

Podle Havla byl Valeš "dobrou zárukou proti nebezpečí excesů, zbrklých rozhodnutí, tragicky neuvážených experimentů a snahy slepě promítat do hospodářské praxe školské poučky a různé, leckdy i dobou překonané ekonomické teorie."

Po odchodu z vysoké politiky se Václav Valeš angažoval mimo jiné v česko-německých vztazích. Jeho Česko-německá společnost v Praze podporovala hlavně spolupráci Prahy a severoněmeckého Hamburku.

 

Právě se děje

Další zprávy