Zeman ustoupil i neustoupil: Putnu jmenuje v zastoupení

Domácí Domácí
22. 5. 2013 21:50
Putna souhlasí, aby mu diplom předal ministr Fiala. "Můj boj ale nekončí," dodává
Miloš Zeman po schůzce s ministrem Fialou.
Miloš Zeman po schůzce s ministrem Fialou. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Martin C. Putna, respektovaný literární teoretik, přeci jen bude profesorem kulturní antropologie.

Ovšem s tou výjímkou, že si diplom bude muset převzít kdesi na ministerstvu školství namísto slavnostního ceremoniálu v Karolinu jako ostatní profesoři.

Tak zní totiž nejnovější podmínka, kterou si nadiktoval prezident Miloš Zeman. Který si navíc u vlády objednal změnu zákona měsíce vyjednávaného s vysokými školami: Do budoucna už nechce být tím, kdo má pravomoc profesory jmenovat.

Putna toto řešení sice přijal, ale zdůraznil, že tím pro něj boj o akademickou svobodu a svobodu vyjadřování nekončí.

"Toto chování v mém případě neprošlo, nesmí ale projít ani u nikoho jiného, třeba méně mediálně známého - o to se osobně zasadím, nebudu mlčet v případě, že se to stane někomu jinému," řekl Putna. 

Co se přesně stalo?

V souvislosti s nejmenováním docenta Putny se u Zemana ve středu objednal na schůzku ministr školství Petr Fiala. Po setkání připravil půdu tak, aby prezident mohl se "ctí" vycouvat od svého přání nedat Putnovi profesoru.

Stručně:

  • Zeman jako své důvody pro nejmenování Putny uvedl, že mu vadil Putnův transparent "Katolické buzny zdraví Bátoru" na přehlídce sexuálních menšin Prague Pride.
  • Na podporu Putny se postavila řada akademiků, studentů i politici napříč politickým spektrem, obávají se ohrožení akademických svobod.
  • Pokud by Zeman Putnu nejmenoval, jednalo by se o první případ, kdy hlava státu nerespektovala kandidáta na profesuru schváleného vědeckou radou univerzity.

"Prezident mi sdělil své důvody, kterými jsou aktivity pana docenta, které se podle jeho názoru neslučují s mravnostním profilem profesora. Osobnost profesora by kromě profesionálních kvalit měla splňovat i další předpoklady. Ostatně i já jsem se nad kroky pana docenta Putny pozastavoval," připustil ve své řeči Fiala. "Ale to není důvod pro odepření odborně i vědecky podložené profesury," dodal ministr.

Směrem k Zemanovi používal slova jako "prosba", "znovu uvážil", "vzhledem k tradici".

Zeman ale se ctí nevycouval. Putnovo jmenování sice podepíše, ale pouze pod podmínkou, že do Karolina "obránce katolických buzen" nepřijde osobně. Jmenovací dekret pak Putnovi předá ministr Fiala.

Hampl: Oceňuji prezidentovu ochotu odblokovat situaci

"Já jsem řekl panu prezidentovi, že oceňuji jeho ochotu odblokovat tu situaci nešťastnou," komentoval v České televizi výsledek dnešní schůzky s prezidentem rektor Putnovy domovské Univerzity Karlovy Václav Hampl.

Když Zeman původně odmítl Putnu jmenovat, řada představitelů českých vysokých škol, studentů či politiků to kritizovala jako zasahování do akademických svobod. Rektor jim ve středu poděkoval, že se "jasně vyjádřili na obranu základních akademických hodnot". "Zvláště si cením hlasů vně vysokých škol, ať už z Akademie věd, okruhu církevních představitelů, či dokonce politické scény, které se neváhaly jednoznačně vymezit proti snaze nahradit přísně odborná kritéria ryze subjektivními hledisky," prohlásil.

"Opět se ukázalo, že okamžiky, kdy je takovýchto razantních vystoupení třeba, jsou v této zemi až příliš časté," doplnil.

Návrh na stole

Miloš Zeman zároveň ministrovi navrhl, aby mu bylo odebráno ceremoniální právo jmenovat profesory. Tato pravomoc by podle Zemanových představ měla připadnout ministrovi školství. Nikoliv rektorům, což byla jedna z možností v právě chystané novele vysokoškolského zákona.

"Osobně jsem přesvědčen, že by tento proces měl být věcí vysokých škol a toto považuji za vhodný mezistupeň k tomuto kroku," řekl Fiala.

Zeman toto své rozhodnutí zdůvodnil tím, že "jako přímo volený prezident pokládá svůj podpis za natolik závažný, že odmítá být strojem na podpisy".

"Dobrovolně jsem se vzdal práva na amnestii a na milosti jako feudální přežitky. Jmenování profesorů považuji za jeden z nich. Pro mě je tato dohoda levnou daní za jmenování této osoby, které si absolutně nevážím," řekl před novináři Zeman.

A proč by neměla tato kompetence připadnout rektorům?

"Když si někdo udělá profesuru v Ostravě, tak ta potom platí i na Univerzitě Karlově, i když tam daná osoba nikdy nestudovala, proto by měly být profesury předávány z rukou ministra školství," vysvětlil prezident po svém.

Novela by měla být zařazena na program kabinetu v průběhu května či června a poté bude pokračovat v legislativním procesu dál.

 

Právě se děje

Další zprávy