Premonstráti děkují Zemanovi. Nechtějí Putnu profesorem

Domácí Domácí
17. 5. 2013 18:20
Podporu prezidentovi vyjádřil opat premonstrátů na Strahově
Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Opat řádu premonstrátů na Strahově Michael Josef Pojezdný podpořil prezidenta Miloše Zemana, který odmítl jmenovat literárního historika a pedagoga Martina C. Putnu profesorem.

Duchovní se s prezidentem setkal v pátek na Pražském hradě.

"V průběhu setkání mimo jiné opat Pojezdný vyjádřil poděkování prezidentu republiky za jeho postoj ve věci profesorské kandidatury Martina C. Putny," sdělila hradní mluvčí Hana Burianová.

Proč opat děkuje Zemanovi za tento krok není jasné. Podle některých hlasů z církevních kruhů je možné, že určitým hodnostářům mohou vadit Putnovy liberální postoje, jeho sexuální orientace či účast na pochodu homosexuálů. Média také spekulovala o tom, že by za odmítavým postojem k Putnově jmenování mohl být jeho kritický postoj k Zemanovi.

Zeman Putnu odmítl jmenovat i přesto, že ho doporučila Karlova univerzita a jeho profesuru projednala vláda. Důvody nezveřejnil s tím, že nechce Putnu ponižovat. Pokud by se prý ale literární vědec obrátil na soud, důvody zveřejní.

Postup Zemana zkritizoval rektor Karlovy univerzity Václav Hampl i ústavní právník Jan Kysela. Proces výběru univerzitních profesorů je podle Kysely ryze odborný, a to, že Zeman odmítá respektovat názor vědeckých rad, je zcela neudržitelný, zpolitizovaný a svévolný krok.

"Já jsem důvody svého rozhodnutí předem oznámil panu ministrovi školství a řekl jsem mu, že nechci ponižovat pana Putnu tím, že bych tyto důvody uváděl veřejně. Nicméně pan Putna má svaté právo, bude-li si to přát, obrátit se na soud a bude mojí povinností uvést, proč jsem tak učinil," prohlásil Zeman.

Hampl přesto požaduje, aby prezident své důvody zveřejnil. "Nedojde-li k jejímu vyjasnění, předpokládám, že se tímto znevážením odborných hledisek budou zabývat Vědecká rada i Akademický senát UK na svých zasedáních v příštím týdnu," doplnil Hampl.

 

Právě se děje

Další zprávy