Cenu Václava Havla dostali karikaturista i Dámy v bílém

ČTK ČTK
15. 5. 2013 17:45
Ceny byly předány v Oslu na závěr třídenní konference o lidských právech
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Oslo - Nadace Human Rights Foundation (HRF) udělila Ceny Václava Havla za kreativní disent syrskému karikaturistovi Alímu Ferzatovi, kubánskému opozičnímu hnutí Dámy v bílém a severokorejskému prodemokratickému aktivistovi Pak Sang-hakovi.

Ceremonie předávání cen pojmenovaných po českém exprezidentovi se uskutečnila v norské metropoli Oslu na závěr třídenní konference o lidských právech Oslo Freedom Forum. Ocenění předávali bývalý rumunský prezident Emil Constantinescu a norský herec Pål Sverre Hagen.

Oceněný Alí Farzat je autorem satirických kreseb, které v posledních letech rozzuřily řadu arabských vůdců včetně syrského prezidenta Bašára Asada. V roce 2011 Farzata napadli maskovaní ozbrojenci, kteří mu zlomili obě ruce, přesto tvořil dál.

Oceněné spojuje boj za demokracii

Pak Sang-hak v roce 1999 uprchl z KLDR a od té doby bojuje za lidská práva a demokratizaci ve své vlasti. Je předsedou organizace Bojovníci za svobodnou Severní Koreu, která v balonech plněných heliem posílá do KLDR tiskoviny, DVD a USB s demokratickým poselstvím.

Za Dámy v bílém cenu převzala její šéfka Berta Solerová. Dámy v bílém jsou hnutí, které sdružuje manželky, sestry, matky a dcery vězněných opozičníků. Už několik let Dámy v bílém organizují pochody ulicemi Havany.

Každý z laureátů dostal sošku Bohyně svobody vytvořenou podle sochy, kterou vztyčili čínští studenti na pekingském náměstí Nebeského klidu při protestech z června roku 1989. Mezi laureáty byla rovněž rozdělena dotace ve výši 350.000 norských korun (přes 1,2 milionu Kč).

 

Cena Václava Havla za kreativní disent vznikla za aktivní podpory Dagmar Havlové. Prvními držiteli ocenění se loni stali čínský umělec Aj Wej-wej, saúdskoarabská obhájkyně práv žen Manal Šarífová a barmská opoziční vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij.

Havel byl předsedou Human Rights Foundation od roku 2009 do své smrti v prosinci 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy