Senát schválil významný den Palacha i Komenského

ČTK ČTK
2. 5. 2013 12:47
Na seznam významných dnů pravděpodobně přibude 16. leden a 28. březen
Dnem památky Jana Palacha má být 16. leden.
Dnem památky Jana Palacha má být 16. leden. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Významnými českými dny se stanou 16. leden jako Den památky Jana Palacha a 28. březen jako Den narození Jana Amose Komenského.

Ve čtvrtek to jednomyslně schválil Senát. Novelu zákona o státních svátcích ještě dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Senátoři k obsahu novely žádné připomínky neměli. Zástupci ČSSD v čele s Martinem Tesaříkem pouze do budoucna doporučovali v rámci zákona vyzdvihnout i význam dalších českých a moravských obcí, které byly za druhé světové války nacisty vypáleny.

Nyní je mezi významnými dny pouze 10. červen jako datum připomínající vyhlazení Lidic na Kladensku.

Poslanecká novela má především připomenout 16. leden 1969, kdy se tehdejší student filozofické fakulty Palach upálil na protest proti nastupující normalizaci po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. O tři dny později svým zraněním podlehl. Novela by měla nabýt účinnosti symbolicky letošního 11. srpna, tedy v den 65. výročí Palachova narození.

Seznam dosavadních významných dnů ČR

  • 27. leden - Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti
  • 8. březen - Mezinárodní den žen
  • 12. březen - Den přístupu České republiky k Severoatlantické smlouvě (NATO)
  • 7. duben - Den vzdělanosti
  • 5. květen - Květnové povstání českého lidu
  • 15. květen - Den rodin
  • 10. červen - Vyhlazení obce Lidice
  • 27. červen - Den památky obětí komunistického režimu
  • 11. listopad - Den válečných veteránů

Poslanec Viktor Paggio (LIDEM) připomněl, že Palachův pohřeb se stal jednou z posledních velkých akcí, při níž Čechoslováci masovou účastí jednoznačně deklarovali nesouhlas s dobovou politickou realitou.

Komunisté byli proti

Hodnocení a výklad Palachova činu v Senátu nikdo nezpochybňoval na rozdíl od Poslanecké sněmovny, kde se proti představování Palacha jako bojovníka proti totalitě v prvních dvou kolech projednávání novely postavil někdejší předseda komunistů Miroslav Grebeníček.

Komenského narozeniny navrhla povýšit na významný den Vlasta Bohdalová (ČSSD) s poukazem na to, že loni uplynulo 420 let od narození "tohoto velikého pedagoga a filozofa". Předseda senátního školského výboru Marcel Chládek (ČSSD) připomenul, že už nyní se 28. březen připomíná jako den učitelů.

V současnosti je v kalendáři devět významných dnů, které na rozdíl od státních svátků nejsou dnem pracovního volna. Smysl významných dnů je tak především symbolický.

 

Právě se děje

Další zprávy