Nečas: ÚSTR ochromil levicový puč, chtějí zničit archiv

Domácí Domácí
15. 4. 2013 14:58
Cílem má být zničit informace o komunistické minulosti lidí, kteří mají po volbách vládnout
Premiér Petr Nečas přijíždí na jedná evropské sedmadvacítky. Snímek ze 7. února 2013.
Premiér Petr Nečas přijíždí na jedná evropské sedmadvacítky. Snímek ze 7. února 2013. | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas po setkání s odvolaným ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Danielem Hermanem prohlásil, že jde o "puč levicových stran". Cílem mělo být Archiv bezpečnostních složek obsadit a zničit. Informace z něj by totiž mohly ohrozit budoucí vládní spolupráci ČSSD a KSČM a pronikání komunistů do státní správy.  

Archiv bezpečnostních složek spadá pod ústav, v archivu jsou například materiály první správy komunistické rozvědky a vojenské kontrarozvědky. Archiv dokumenty digitalizuje. Podle Nečase je archiv bariérou, která brání pronikání komunistických kádrů do státní správy.

"Nejde o vědu a historii, ale o politiku, která má být brutálně prosazena i za cenu znásilnění vědy," prohlásil premiér.

O tom podle něj svědčí fakt, že z rady odcházejí odborníci, jako jsou Eduard Stehlík, Igor Lukeš či Mark Kramer.

Podle něj jde o přípravu budoucí vlády ČSSD s tichým souhlasem KSČM. "Komunisté za to budou chtít posty náměstků, vrchních ředitelů, ředitelů ministerských odborů a podobně.  Likvidace Archivu bezpečnostních složek nám má znemožnit vědět, kdo nám bude vládnout. To totiž nebudou pánové Filipové, Kováčikové a spol., to budou střední komunistické kádry, a co ty jsou zač, nám ukázala politika na krajské úrovni - bývalí pohraničníci, politruci, zuřiví marxisté a komunisté."

Jeho slova o puči potvrdil i odvolaný ředitel Herman: "Mám důkazy o tom, že tento rozvrat byl dle diktátu KSČM," sdělil. Podle něj mu to sdělili někteří senátoři ČSSD.

"Odvolaný ředitel tvrdí, že má důkazy, že část ČSSD navolila nové členy rady, kteří ústav a archiv likvidují. Informace prý má od některých senátorů ČSSD, s nimiž stále udržuje korektní vztahy. "Minimálně 50 procent dnes šestičlenné rady je přímo kontrolováno ČSSD. A od senátorů ČSSD vím, že to bylo právě na popud komunistické strany v zádech," vysvětlil.

Předsedkyně rady ÚSTR Petruška Šustrová jej prý od počátku stavěla "pod nevybíravé personální tlaky" a určovala mu, kdo smí a kdo nesmí zastávat určité funkce. "Když jsem se jí přímo ptal, co je jejím cílem, tak mi řekla: 'Tvoje odvolání'," prohlásil Herman.

Rovněž potvrdil, že jde o boj o Archiv bezpečnostních složek, který obsahuje velké množství nepříjemných informací pro levicové strany.

Šustrová Hermanova slova vzápětí pro Českou televizi označila za nepravdivá.

Zaorálek: Někdo musí lhát

Na to reagoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. "Někdo tam musel lhát, je to absolutně nesmyslný konstrukt," ohradil se v reakci pro Českou televizi.

ČSSD má dle jeho slov zájem na tom, aby se prověřila komunistická minulost  lidí, kteří jsou u moci, či byl-li někdo v represivních složkách.

"Náš zájem je, aby se to odpolitizovalo, aby se politici nepletli do práce historiků," dodal Zaorálek. Jeho strana je nicméně proti existenci ústavu.

Nečasova verze je podle něj "konstrukce, která má odvést pozornost od mnohem důležitějších věcí".

Podle místopředsedy ČSSD chtěl odvolaný ředitel Daniel Herman "vlastnit klíčky od výkladu minulosti".

Podle slov předsedy Poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika "ODS chytá fantas z toho, jak ztrácí volební preference".

Premiér Petr Nečas v souvislosti s odchodem vojenského historika Eduarda Stehlíka z ÚSTR hrozí, že by mohl být zkreslen a dezinterpretován nejen třetí (protikomunistický) odboj, ale také druhý (protinacistický) odboj. 

 

Právě se děje

Další zprávy