Mikrovlny útočí: Češi poznávají nové civilizační trauma

Jan Gazdík Jan Gazdík
2. 4. 2013 14:28
Reportáž o lidech, kteří léta bojují s bolestí neznámého původu
Manželé Baštovi se ve své vile necítí bezpečně.
Manželé Baštovi se ve své vile necítí bezpečně. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Alena Baštová nás vítá ve dveřích útulné vily, kterou by jí mohla většina lidí závidět. Ona je však v slzách a v slzách se po dvou hodinách také loučí.

Ona a její blízcí se bojí o život, kdosi je už dlouho ozařuje paprskem mikrovlnného záření a způsobuje jim nesnesitelné bolesti. "Nejčastěji dostanu tu ránu do levého a někdy i pravého ucha. Na několik hodin mě to vždy ochromí," rekapituluje Alena Baštová v městečku nedaleko Prahy.

Konkrétně na ni kdosi mikrovlnami znovu zaútočil den před naší návštěvou. "Alena leží v bolestech na zemi a mně už došla trpělivost. Zavolal jsem policii a ta pak záchranku, ačkoliv jsem to původně až do vaší návštěvy odmítal," svěřuje se do telefonu manžel paní Baštové Lubomír Bašta.

Znalci nám později řeknou, že něco takového měl udělat už dávno. Ušetřil by si pravděpodobně hodně trápení.

Docent Pekárek (vpravo) prošel s Baštovými celý dům.
Docent Pekárek (vpravo) prošel s Baštovými celý dům. | Foto: Vojtěch Marek

Vždycky si nás najdou

Nyní si však Lubomír Bašta všímá našich tázavých pohledů a předkládá Ludvíku Pekárkovi z Národní referenční laboratoře pro neionizující záření fotografie, které zachycují jeho manželku po každém mikrovlnném útoku. Rozsáhlá zarudlá místa na krku, ramenou či rukou nenechávají nikoho na pochybách, že ve vile se děje opravdu něco dramatického.

Pan Bašta přiznává, že se zprvu domníval, že si přecitlivělá žena vymýšlí. "Jenomže pak jsem ty rány začal dostávat i já. Nejdříve zřídka a pak stále častěji. V poslední době se to ale vystupňovalo do nesnesitelnosti. Spíme proto každou noc v jiném pokoji, avšak mikrovlnné záření si nás pokaždé spolehlivě najde," říká viditelně unavený muž.

Potíže manželů Baštových začínáme brát definitivně vážně, když je konzultujeme s předním odborníkem na somatické potíže Oldřichem Vinařem. Podle něho jsme tady ve vile skutečně svědky vážného a nebezpečného civilizačního problému, jemuž podléhá čím dál větší počet lidí.

"Například v Itálii existují celé vesnice, v jejichž blízkosti nesmí být žádné elektrické vedení, natož pak vysílače telefonních operátorů. Natolik se lidé následků vyzařování nejrůznějšího druhu bojí. A přibývá jich i v Česku. Mám s tím, bohužel, bohaté zkušenosti," dodává Vinař.

Docent Ludvík Pekárek: Mikrovlny za tím nejsou.
Docent Ludvík Pekárek: Mikrovlny za tím nejsou. | Foto: Vojtěch Marek

Jenomže - jak upozorňuje docent Pekárek - nezpůsobuje tyhle trable elektromagnetické pole či mikrovlnné záření.

"Ani při špičkovém technickém vybavení, obrovském odběru elektřiny a stejně tak ohromném výkonu elektromagnetického vyzařování to není možné. Zvláště když jste jako Baštovi chráněni zdmi domu," říká uznávaný expert.

Tak prudké, že nemohu dýchat

Potíže Baštových začaly v roce 2009 po rozmíšce se sousedy. A ti se jim - podle mínění našich manželů - nyní mstí. Právě oni je mikrovlnami ozařují.

Baštovi ukazují Ludvíku Pekárkovi chodby a pokoje své vily. Zvláště pak místa, na nichž je proud mikrovlnných paprsků zasahuje nejčastěji. Pekárek většinou mlčí, tu a tam se na něco zeptá a zapíše si poznámku.

Jak se útoky nehlučným mikrovlnným paprskem projevují? ptá se například. "To bývá různé," svěřuje se Lubomír Bašta. "Často třeba tak prudkým stažením svalů, až nemohu dýchat. Anebo také palčivou bolestí v uších či dloubáním do očního pozadí," popisuje pán domu. "Manželka už přemýšlela o sebevraždě, tak nesnesitelné to je."

"Někdy jsem z toho až polomrtvá," přitakává paní Baštová. "Oni se mi dokonce strefují do intimních míst."

Zájmeno "oni" zaznívá při naší návštěvě stále častěji. Vydáváme se proto za "nimi" (sousedy), zvoníme, ale nejsou doma. Lubomír Bašta je přesvědčen, že neotevřeli schválně. "Určitě nás pozorují," říká.

Ptáme se proto, zda už se obrátili alespoň na starostu obce. "Nezkoušeli jsme to."

Starosta Jaroslav Kratochvíl trápení manželského páru nezlehčuje: "Udělám, co budu moci, abych si se sousedy promluvil. Pokud je to tak, jak říkáte, určitě za nimi zajdu."

Vždycky mě to úplně ochromí, říká paní Baštová.
Vždycky mě to úplně ochromí, říká paní Baštová. | Foto: Vojtěch Marek

Obchod s bolestí

Důvěru Baštových si naopak získala firma, která prohlédla vilu, zda v ní nejsou odposlechy, a vysvětlila jim, jak se to s ostřelováním mikrovlnnými paprsky vlastně má. "Řekli nám, že taková technika opravdu existuje a že si ani neumíme představit, jaké jsou možnosti tajných služeb," svěřuje se pan Bašta.

Sedíme naproti němu a on nám dává nahlédnout do textů, které si o útocích mikrovlnami našel na internetu. Když si je posléze Luděk Pekárek přečte, říká bez okolků, že jsou dílem nebezpečné bandy, která si jen zahrává se zdravím sugestibilních lidí a ždímá z nich peníze.

"Jen sledují strašením lidí jakési vlastní cíle," říká expert. "Téměř všechny argumenty jsou vymyšlenosti a nesmysly. Jenomže Baštovi v nich našli přesně to, co hledali," zní jeho závěr.

Na lidech vystresovaných mikrovlnným či jiným zářením se dá vydělat. Docent Pekárek připomíná pro příklad jakýsi umělohmotný "knoflík", který podle nabídky separuje a následně i potlačuje škodlivé záření z mobilních telefonů. Tedy pokud si ho za 760 korun koupíte a na svůj přístroj přilepíte, jak tvrdí výrobce.

"Navštívil jsem jednu z takových prodejen a nestačil se divit, kolik lidí si ten knoflík kupuje, aby se ochránili před mikrovlnami, když telefonují," líčí vlastní zkušenost Luděk Pekárek.

Lidé jsou prý také ochotni zaplatit značnou sumu za vytapetování bytu speciální hliníkovou fólií, která má spolehlivě chránit před mikrovlnami či elektrosmogem. Další firmy se specializují na měření vlnových polí a řada lidí věří proutkařům, kteří - rovněž za úplatu - lepí na zem měděné pěti- či šestiúhelníky, které ochraňují před geopatogenními zónami.

Pan Bašta: Už mi došla trpělivost.
Pan Bašta: Už mi došla trpělivost. | Foto: Vojtěch Marek

Mozek poručí tělu

Po návštěvě u Baštových a mnoha otázkách vynáší docent Pekárek tvrdý soud.

"Mikrovlnné dělo, které by člověka ohrožovalo za zdmi jeho domu na několika málo milimetrech pokožky, neexistuje. Z fyzikálního hlediska jde o úplnou hloupost," zní verdikt, jakkoliv expert na záření nijak utrpení manželů Baštových nezlehčuje. "Jsou podle všeho hypersenzitivní, a mají i proto vážné potíže, jimž je nejvyšší čas se věnovat. Ti dva, stejně jako tisícovky dalších, hledají příčinu svých potíží jinde než ve svém těle."

Stejný závěr si udělal také lékař Oldřich Vinař: "Tohle by nemuselo dopadnout dobře."

Z obdobných příčin jako Baštovi podle obou expertů strádají například tři procenta německé populace a v Evropě jde o další miliony lidí. I ve Švýcarsku (kromě už zmíněné Itálie) to došlo tak daleko, že lidé žádají od státu předčasné důchody, když nechal krajinu zastavět stožáry s anténami mobilních operátorů.

"Pátrali jsme vlastně po hlouposti, která ale tak úplnou hloupostí není, protože stejné pocity či traumata jako manželé Baštovi má hodně lidí... a často vedou - pokud nevyhledají pomoc odborníků a především lékařů - k vážným problémům. Jde o vážný společensko-sociální problém moderní doby," varuje Luděk Pekárek.

Podobných případů jsou podle expertů na ionizační záření či psychiatrů desítky, ne-li stovky. A určitě nad nimi nelze mávnout rukou. Téměř bez výjimky jsou ale způsobeny pracovním vypětím, civilizačními stresy nebo - jako v případě manželů Baštových - i rodinnou tragédií. Jen oni ale našli po dlouhém zvažování odvahu o svých potížích veřejně hovořit. Možná tím pomohou stovkám lidí se stejnými problémy.

"Lidský mozek je unikátní a dosud zdaleka neprobádaný orgán. Když například žena dlouho a marně touží po dítěti, její mozek může natolik oklamat tělo, že vypadá až do šestého měsíce jako těhotná," přidává lékař Oldřich Vinař.

 

Právě se děje

Další zprávy