Lidé se rozloučí s Vladimírem Čechem ve středu v ABC

Domácí Domácí
22. 3. 2013 18:37
Na přání zesnulého se nebude konat oficiální pietní obřad v krematoriu
Vladimír Čech
Vladimír Čech | Foto: isifa/Lidové noviny/Tomáš Krist

Praha - Ve věku 61 let zemřel po těžké nemoci herec, moderátor a politik Vladimír Čech. ČTK to sdělila jeho rodina.

Poslední rozloučení s Vladimírem Čechem se bude konat v Divadle ABC ve středu 27. března 2013 v 11 hodin. Přístup veřejnosti je možný od 10.30 hodin. Na přání zesnulého se nebude konat oficiální pietní obřad v krematoriu, sdělila mluvčí Městských divadel pražských Kateřina Gardnerová.

Ačkoli byl dlouhá léta zejména v televizi vyhledávaným hercem, do paměti diváků se zapsal jako charismatický moderátor pořadu "Chcete být milionářem". Českou verzi populární vědomostní soutěže uváděl v letech 2000 až 2003.

Na jevištích různých divadelních scén v celé republice se objevoval po celých čtyřicet let. V poslední době bojoval s těžkou chorobou, ale i když mu síly ubývaly, snažil se dostát všem svým profesním závazkům.

Umělecké geny zdědil, narodil se v rodině divadelního herce Vladimíra Čecha a televizní hlasatelky Hedy Čechové. Po maturitě postupně vystřídal třináct krátkodobých zaměstnání a poté v letech 1973-1977 vystudoval herectví na DAMU.

Po absolutoriu začal pracovat v ČST Ostrava, odkud musel z politických důvodů záhy odejít, a bylo mu umožněno pracovat pouze v rozhlase a oblastních divadlech.

Jeho první rolí v profesionálním divadle byl Oleg z Mladé gardy (1977) v Divadle Petra Bezruče v Ostravě. Během dalších let ho poznali diváci v Slezském divadle Opava, Těšínském divadle v Českém Těšíně, Státním divadle Oldřicha Stibora v Olomouci, Východočeském divadle Pardubice, Činoherním studiu Ústí nad Labem či Středočeském divadle Kladno.

Nejen moderátor, ale především herec. A také trochu politik

Zahrál si desítky různorodých rolí (nejznámější Vavřena ve Filozofské historii, Edmund v Králi Learovi, Merkucio v Romeovi a Julii, titulní role v Hamletovi a Cyranovi z Bergeraku, Antonio ve hře Antonius a Kleopatra, Jiří ve hře Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Jago v Othellovi).

V roce 1989 byl jedním ze zakládajících členů Občanského fóra v Pardubicích a o rok později byl zvolen poslancem České národní rady. Ani v této době však divadlo zcela neopustil, hostoval tehdy v pražském Činoherním klubu. V roce 1992 odjel na desetitýdenní politickou stáž do USA a po návratu politiku opustil.

V Městských divadlech pražských si poprvé zahrál na scéně divadla Rokoko (Činoherní studio Rokoko) v sezoně 1993/1994, kdy sem přešel s režisérem Petrem Poledňákem z Činoherního studia Ústí nad Labem (Milenci a vrazi, Macbeth a další).

Po dvou letech odešel na volnou nohu a do divadelního angažmá se vrátil v roce 2006, kdy se stal členem Městských divadel pražských. Poprvé se tu představil v roli Jana Nowaka ve hře Ústa Micka Jaggera. Pak následovala celá řada rolí vážnějšího i komediálního charakteru: Miláček Ornifle, Samuel v adaptaci Na Východ od ráje, Karenin v Anně Karenině, William v Prolomit vlny, hrabě z Glostru v Králi Learovi, Dr. Vlach v Saturninovi, José Arcádio Buendía ve Sto roků samoty či Connover v Gold za všechny peníze.

"Charismatický Mefisto"

Širší popularita ho dostihla po roce 2000, kdy jej televize Nova využila jako moderátora pořadu "Chcete být milionářem".

Licenční formát byl založen na gradovaném napětí a právě postavě charismatického moderátora, který svým projevem a blufováním dokáže ovlivnit rozhodnutí soutěžících, vybírající správné odpovědi.

Vladimír Čech se v atraktivní, byť možná trochu nevděčné roli "televizního Mefista" dokonale našel a odměnou mu byly mimo jiné tři trofeje v televizní anketě TýTý.

V civilu měl populární herec řadu koníčků, kromě golfu a vinařství byl velkým fanouškem fotbalové Slavie Praha, na jejíž podporu opakovaně na veřejnosti vystupoval.

V poslední době Vladimír Čech bojoval s těžkou nemocí, Lynchovým syndromem.

 

Právě se děje

Další zprávy