Kéž jim jde o výkupné, doufají rodiny unesených Češek

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 3. 2013 23:34
Únosci se zatím neozvali, česká diplomacie nemá žádné nové informace
Antonie a Hana
Antonie a Hana | Foto: Facebook

Praha - Část ozbrojenců, kteří ve středu unesli dvě české turistky v Pákistánu, měla na sobě uniformy. Řidič autobusu, v němž ženy jely, se nejprve domníval, že jde o příslušníky bezpečnostních složek provádějící kontrolu. S odvoláním na jeho svědectví o tom na svém serveru informovala rozhlasová stanice Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda.

Řidič Manú Chán řekl, že autobus, v němž vezl dvě čtyřiadvacetileté ženy zastavili ozbrojenci v neklidné pákistánské provincii Balúčistán kolem 20 kilometrů za hranicemi s Íránem a po téměř dvou hodinách jízdy od hranic. Akce byla rychlá, trvala kolem pěti minut.

"Zamávali na autobus ze (vzdálenosti) asi 500 metrů, aby zastavil. Dva z nich přišli z pravé a pět dalších z levé strany. Pět (zleva) mělo na sobě uniformy a dva (zprava) byli v civilu. Jeden z nich držel v ruce bezdrátovou vysílačku. Myslel jsem, že jde o příslušníky bezpečnosti, kteří přišli zkontrolovat autobus," řekl Chán.

"Pak dva z nich vlezli do autobusu a sebrali (automatickou pušku) AK-47 strážci (žen) a řekli jim všem (strážci a oběma ženám), aby vystoupili z autobusu," pokračoval.

Podle něj únosci hned poznali, že jde o cizinky - ženy seděly vpředu a ozbrojenci na ně promluvili anglicky. Turistiky nejprve odmítaly vozidlo opustit. "(Řekly): 'Ne, ne, ne.' Pak si ženy vzaly svoje zavazadla a únosci jim sebrali boty. A do jedné z žen strčili. Byla velmi rozrušená," řekl také řidič.

Únosci přinutili rukojmí si sednout na zadní sedadla jednoho z terénních vozidel, kterými přijeli, a pět jich svoje zajatkyně obklopilo.

Česká diplomacie: Nemáme žádné nové informace

Po ženách pákistánské úřady stále pátrají. České ministerstvo zahraničí o nich zatím nové informace nemají. Spekuluje se, že ženy unesli pachatelé kvůli výkupnému, což je v oblasti běžné.

Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová uvedla, že Černínský palác zřídil krizový štáb, který se bude operativně scházet.

"Také pákistánská strana je aktivní, má krizovou skupinu na ministerstvu vnitra," řekla Grohová. Od šéfa pakistánského vyšetřovacího týmu, který ve čtvrtek vyjel na místo únosu vzdálené více než 500 kilometrů od balúčistánské metropole Kvéty, zatím žádné nové informace nedorazily.

"Analyzujeme kusé informace, které máme. Zatím nemůžeme dělat hlubší závěry, zatím jsou to jen hypotézy. Nemáme nové poznatky, které by nás mohly vést jedním konkrétním směrem," dodala.

Zástupce českého velvyslanectví v Islámábádu předpokládá, že po hektickém čtvrtku, kdy se zprávy o únosu rozšířily v médiích, bude nyní celý proces pomalejší. Podle zkušeností s podobnými případy z minulosti nebývají změny ve vývoji situace v řádu dnů, ale spíše v řádu měsíců, prohlásil zástupce úřadu.

Sestra unesené: Neriskovaly, nehazardovaly

Ženy, kterým je podle mluvčí Grohové kolem 25 let a z nichž jedna pochází z Kladenska a druhá z Písecka, přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie. Z místa únosu byly v terénním automobilu odvezeny i s policistou, který je do té doby doprovázel. Později únosci policistu z auta vysadili a ponechali si jeho zbraň. Ozbrojenců bylo údajně osm až deset.

Sestra jedné z unesených v rozhovoru pro Český rozhlas řekla, že si je jistá, že mladá žena ani její společnice na cestě zbytečně neriskovaly.

"Ne, rozhodně si nemyslím, že by riskovaly, ani že by hazardovaly. Vím, že se na to připravovaly. Vím, že sebou měly i šátky, že v Íránu i v Pákistánu nosily zahalené vlasy. Rozhodně na sebe nechtěly nějak za každou cenu upozorňovat," uvedla.

"Tu cestu dlouho měly naplánovanou, nebyla to žádná hurá akce," řekl kamarád unesených dívek Michal Najman, který pomáhá postiženým rodinám.

Podle Grohové je ministerstvo s rodinami v neustálém kontaktu. "Rodiny se dnes vrátily z ministerstva zahraničí, kde je celý den informovala diplomatická služba, co se děje a co česká strana dělá. Máme z toho dobrý pocit, že tam ta péče a snaha je," popsal Najman.

K činu se zatím nikdo nepřihlásil, a není tak ani znám jeho motiv. Podobné incidenty jsou v oblasti ale poměrně časté a hlavním cílem pachatelů bývá výkupné.

Snaží se diplomacie i kamarádi

Právě variantu, že únosci mladé ženy zajali kvůli výkupnému, jejich rodiny považují za nejlepší variantu. "Samozřejmě v této situaci by asi každý - co se týče peněz - udělal, co bude v jeho silách. Konzultovala jsem to i s ministerstvem zahraničních věcí, ale bohužel říkali, že podobnou záležitost neřešili," sdělila sestra unesené Češky rozhlasu.

"Především jsme získali mnoho důležitých kontaktů na vlivné osoby a podařilo se nám oživit tuto zprávu v médiích. To považujeme za důležité, aby informace o situaci děvčat neutichaly. Jsme si vědomi všech nabídek na pomoc, v tuto chvíli vše zpracováváme, takže stále prosíme o trpělivost," píší autoři facebookových stránek Hanka a Tonča domů.

Česká diplomacie zatím nepočítá s vysláním svého člověka do Pákistánu. "Zatím takový plán není. Ale vnímáme, že na straně Pákistánu se tomu opravdu věnují," uvedla Grohová.

Česká diplomacie je podle ní v kontaktu s experty z jiných evropských zemí, které mají s únosy zkušenosti. Jde například o Francii nebo Švýcarsko. "Získáváme tam poznatky, které by mohly naznačit, jak by se případ mohl vyvíjet," dodala.

Na podporu unesených žen vznikla stránka na sociální síti Facebook, přihlásily se na ni už stovky lidí. Jejich přátelé založili také zvláštní internetovou stránku, kde chtějí o celém případu informovat. "Nemáme zájem být vidět, ale je to jediná věc, kterou pro děvčata můžeme udělat, abychom jim pomohli," říká Najman.

 

Právě se děje

Další zprávy