Poprvé spočítáno: TOP 10 ruských byznysmenů v Česku

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
5. 2. 2013 15:40
Síla ruského byznysu v Česku stoupá. Kdo jsou ti nejvlivnější, kteří tu podnikají?
Dmitrij Ščuka, předseda představenstva Evraz Vítkovice Steel.
Dmitrij Ščuka, předseda představenstva Evraz Vítkovice Steel. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Síla ruského byznysu v Česku stoupá. V tuzemsku prudce roste objem ruských investic, přibývá ruských rezidentů i manažerů.

Popisuje to ve svém aktuálním vydání deník Insider, který připomíná, že hlavním cílem Rusů přirozeně je dostavba temelínských jaderných bloků za přibližně 200 miliard korun. Ve hře jsou ale i mnohem menší investice do nejrůznějších odvětví.

Kdo jsou lidé, kteří obrovské obchody připravují? Insider sestavil vůbec první žebříček nejvýznamnějších Rusů podnikajících v Česku. Pro jeho vznik byl rozhodující obrat firem dostupný z veřejných zdrojů.

Seznam není vyčerpávající vzhledem k tomu, že ne všechny ruskými byznysmeny ovládané společnosti působící u nás zveřejňují své výsledky.

Co v deníku Insider najdete:

Kdo stojí v čele žebříčku?

Osmačtyřicetiletý Dmitrij Ščuka, předseda představenstva Evraz Vítkovice Steel s obratem zhruba 19 miliard korun.

Kromě vítkovického Evrazu řídí manažer narozený v běloruském Minsku evropskou divizi Evrazu, kam mimo ostravské firmy patří také italský hutní podnik Palini e Bertoli. Vystudoval jadernou fyziku, do Česka se přiženil v roce 1988. Mluví výborně česky. Než v roce 2009 nastoupil do Evrazu jako šéf operací v Africe a Evropě, sedm let pracoval v poradenské firmě Deloitte. Žije v Ostravě.

Seznamte se s TOP 10 ruských manažerů v Česku - mikropříběhy nejvlivnějších ruských byznysmenů (a byznysmenek).

 

Právě se děje

Další zprávy