Příběhy pěti lidí: Zvolení Miloše Zemana jim mění život

Martina Machová Lucie Stuchlíková Martina Machová, Lucie Stuchlíková
4. 2. 2013 6:30
Zatímco voliče teď zajímají hlavně vlastní daně, někomu se vážně volbou změnil život
Miloš Zeman tak, jak jej známe z posledních týdnů: S dcerou Kateřinou po boku.
Miloš Zeman tak, jak jej známe z posledních týdnů: S dcerou Kateřinou po boku. | Foto: Reuters

Praha - Emoce vyvolané dlouhou a nečekaně špinavou prezidentskou kampaní pozvolna vyprchávají a voliči se mění zpátky v občany. Kteří teď řeší spíš zimní výprodeje a vlastní daně.

Redakce Aktuálně.cz však vytipovala skupinu lidí, kteří si jen těžko mohou stejný luxus - prostě jít dál - dovolit. Jejich život se volbou Miloše Zemana změní: Někomu víc, někomu méně.

Předkládáme vám pět zcela konkrétních příběhů. Výčet to jistě není úplný, snažili jsme se především postihnout škálu dopadů, které zvolení nové hlavy státu na veřejný život bude mít.

Příběh první: Premiér, který se dostal z louže pod okap

Foto: ODS.cz

Prvním z nich je jistě premiér Petr Nečas. Jeho těžce vybalancovaný vztah s Václavem Klausem za měsíc skončí a premiér se může obávat pokusu někdejšího šéfa své strany vrátit se aktivně do politiky v čele konkurenční formace. Moderátor Jan Kraus už pro ni ostatně našel jméno - SPOK (Strana práv občanů - Klausovci).

Zároveň se na Hradě usadí prezident, který dal jasně najevo, že jeho vládu považuje za slabou. Miloš Zeman bezprostředně po svém zvolení vzkázal, že nejlepším řešením současné situace by byly předčasné volby. Pák, jak k tomu politiky pohnout, má hned několik.

Co čeká premiéra Nečase, si můžete přečíst zde.

Příběh druhý: Pobočník, který chce do poslanecké lavice

Vratislav Mynář, předseda SPOZ
Vratislav Mynář, předseda SPOZ | Foto: www.spoz.cz

Jindy opatrný předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si tentokrát nebral servítky. "Je to strana postkomunistů, řízená podnikatelským klanem s podivnými vazbami a historií," pustil se záhy po prezidentském vítězství Miloše Zemana do jeho Strany práv občanů.

SPOZ má po posledním triumfu velkou chuť na další vítězství a její hlavní lídr a Zemanův volební pobočník Vratislav Mynář nijak neskrývá, že ambice jsou teď velké. V sázce nejsou jen místa v hradní administrativě, o nichž Miloš Zeman začal v pátek poprvé vyjednávat, ale také vize úspěchu v nejbližších volbách do sněmovny.

Samotný Mynář neskrývá, že by rád byl pro nejbližší sněmovní volby stranickým lídrem. "Zavedli jsme na to s Milošem zatím tak tři věty a Miloš mne v tom podporuje," přiznal své ambice.

Více si o SPOZ a Vratislavu Mynářovi přečtěte zde.

Příběh třetí: Starosta "Hrádečku" No. 2

Foto: Ludvík Hradilek

Říct v Česku "Hrádeček", každý ví, oč běží. Dnes už ikonické místo, kde měl v čísle popisném 221 svou chalupu od šedesátých let Václav Havel, si za ty roky s prezidentem na mediální zájem zvyklo.

Totéž teď zažívá - a v budoucnu čeká - Nové Veselí. Politik v důchodu Zeman tu jezdil v létě po rybníku na gumovém člunu a takříkajíc objímal stromy, za rozruchem dojížděl. Teď rozruch dorazil do Veselí.

Zemanovu tvrz okupovali skoro týden novináři. O jaké vypětí pro městys s dvanácti stovkami obyvatel šlo, popisuje starosta Zdeněk Křivánek. Doteď mohl mít na webových stránkách obce uvedený mobil, aniž by mu stále vyzváněl. Už to neplatí. "Nápor médií na mě a úřad je obrovský. Doufám, že se to zklidní, mám spoustu další práce. Ne vždy na to mám čas nebo náladu," říká.

Více si o starostovi Nového Veselí můžete přečíst zde.

Příběh čtvrtý: Ivana Zemanová, neviditelná manželka

Ivana Zemanová
Ivana Zemanová | Foto: Reuters

Zásadní životní změny přinese Zemanovo zvolení prezidentem jeho manželce Ivaně, která teprve v den volby oznámila, že se funkce první dámy ujme.

Zemanová se nerada ukazuje na veřejnosti a nekomunikuje s médii. Veřejnost o ní prakticky nic neví, chybí odpovědi i na základní otázky, jako kde pracuje či jaké jsou její plány ve funkci první dámy. Jediným jejím mediálním vystoupením zatím byl písemný rozhovor s Právem, ve kterém se nejvíce rozhovořila právě o své averzi k médiím.

"Když si přečtu kategorické vyjádření od novináře, se kterým jsem se nikdy nesetkala: '...ona je tak nezajímavá, že o ní není co napsat,' tak si uvědomím, že názor, který by měl ovlivnit čtenáře, je v podstatě vytvořen," posteskla si ve zmiňovaném rozhovoru. A mlčí dál.

O Ivaně Zemanové si můžete přečíst více v tomto článku.

Příběh pátý: Hejtman, který přečetl situaci

Nový hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (30)
Nový hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (30) | Foto: Aktuálně.cz

Byl v tom kus pragmatismu a jisté prozíravosti. Tak či tak, teprve třicetiletý hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD vsadil už před čtvrt rokem na šťastnou kartu Zemanovců.

Politik sociální demokracie vytáhl po krajských volbách k moci kandidáty Strany práv občanů Zemanovci. Ustál tlak vlastní strany, která si toto spojenectví nepřála, a dnes díky taktické koalici posiluje vliv v mateřské ČSSD. Přinejmenším u té části členské základny, která s nostalgií vzpomíná na časy se Zemanem.

Příběh hejtmana Netolického si můžete přečíst zde.

 

Právě se děje

Další zprávy