Trestní oznámení na knížete podpoří protikorupční fond

Eliška Morochovičová
29. 1. 2013 14:00
Bývalý IT ředitel na MZV chce trestní oznámení podat kvůli machinacím se zakázkami
Karel Schwarzenberg bude čelit trestnímu oznámení za IT zakázky.
Karel Schwarzenberg bude čelit trestnímu oznámení za IT zakázky. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nadační fond proti korupci přislíbil pomoc bývalému řediteli IT oddělení ministerstva zahraničních věcí (MZV) Jakubu Klouzalovi, který se chystá podat trestní oznámení na Karla Schwarzenberga kvůli finančním machinacím v jeho resortu.

Že Klouzala podpoří, potvrdil deníku Aktuálně.cz ředitel protikorupčního fondu Petr Soukenka.

Klouzal viní Schwarzenberga z toho, že jakožto ministr zahraničních věcí  i přes to, že to slíbil, řádně neprověřil pochybné IT zakázky, na které ho Klouzal opakovaně upozorňoval.

Kromě ministra chce podat trestní oznámení také na generálního sekretáře MZV Jaromíra Plíška, který se podle něj měl machinacemi rovněž zabývat.

"Materiály ke kauzám si ode mě nikdy nevyzvedli, a to přes to, že pan ministr Schwarzenberg slíbil, že tak učiní," uvedl Klouzal ve videu, které minulý týden zveřejnil na serveru YouTube.

MZV na celou věc reagovalo minulou středu  prohlášením, v němž nečinnost ministerstva odmítá.

Bývalý ředitel IT nyní dává dohromady veškeré podklady k trestnímu oznámení a právě s důkladnou přípravou mu pomáhá i Nadační fond proti korupci.

Trestní oznámení podá co nejdříve

Karel Janeček.
Karel Janeček. | Foto: Karel Janeček

"Vzhledem k rozsahu všech kauz a množství důkazního materiálu bylo s Jakubem Klouzalem dohodnuto, že bude provedena právní analýza těchto materiálů s cílem, aby trestní oznámení bylo kvalitně zpracováno," uvedl Soukenka.

"Panu Klouzalovi byla už v roce 2012 přislíbena právní pomoc s tím, že vše bude závislé na odhadu nákladů na právní služby," dodal.

Kdy přesně bude trestní oznámení podáno soudu, Klouzal neupřesnil. "Ta příprava je náročná, ale určitě ho chci podat co nejdříve," řekl Aktuálně.cz.

Za upozornění na machinace se zakázkami na MZV dostal Klouzal v roce 2012 od Nadačního fondu proti korupci Cenu za odvahu.

 

Právě se děje

Další zprávy