Takto se manipuloval Hyde Park, ukázal programátor

Pavel Baroch
20. 11. 2012 15:30
Podle sdružení KohoVolit.eu se hlasování manipulovalo dlouhodobě
Foto: Česká televize

Praha - Matematik a programátor Michal Škop ze sdružení KohoVolit.eu tvrdí, že zmanipulované hlasování v pořadu Hyde Park v České televizi bylo s největší pravděpodobností dlouhodobou záležitostí a nikoli jen otázkou jednoho dílu s ministrem Jaromírem Drábkem.

Právě kvůli podezření, že v dílu s exministrem práce někdo zmanipuloval anketu, vedení ČT dočasně zastavilo hlasování v tomto večerním diskusním pořadu.

Škop stáhnul z grafů na webu Hyde Parku počty hlasů pro hosty pořadu a rekonstruoval z nich průběh hlasování. Podezřelých pořadů se objevilo více. Téměř vždy šlo přitom o přidávání kladných hlasů vládním politikům nebo záporných hlasů politikům opozičním.

"Tento seznam nemusí být konečný," konstatoval Škop. Podle jím zveřejněné seznamu bylo zmanipulované hlasování v dílech, v nichž jako hlavní hosté vystupovali kromě Drábka z TOP 09 rovněž Vít Bárta z Věcí veřejných, Jiří Besser z TOP 09, Vojtěch Filip z KSČM, Jiří DienstbierČSSD nebo Miroslav Kalousek z TOP 09.

ČT to trvá dlouho

"Bylo by zapotřebí dalších analýz, a to i za použití dalších dat, která má ČT k dispozici, ale odmítá je zveřejnit," dodal Škop, který si stěžuje na to, že analýza pořadu ze strany televize trvá dlouho.

Foto: KohoVolit.eu

"Po měsíci a půl práce s celým odborným zázemím televize stále marně čekáme na jakékoli výsledky," řekl Škop. "Kdyby existovala skutečná vůle vše objasnit, ČT mohla už dávno zveřejnit data z analytických nástrojů, jako je Google Analytics. Je totiž velmi pravděpodobné, že se z nich dá přesně vyčíst, kdo za útoky stojí."

Analyzujeme, říká televize

Mluvčí České televize Michaela Fričová potvrdila, že ČT zastavila hlasování kvůli některým nestandardním přístupům na webových stránkách veřejnoprávního média v poslední době.

"Na základě systematického monitoringu a analýz webů ČT nelze vyloučit, že jde o organizovanou snahu zmanipulovat některé ankety. Pokud se dosavadní analýzou signalizovaná podezření potvrdí, je ČT připravena podniknout  i odpovídající právní kroky," sdělila bez bližších podrobností Fričová.

Hyde Park patří k nejúspěšnějším a nejsledovanějším pořadům ČT24 a vychází ze současného světového trendu "otevřené žurnalistiky".

Foto: KohoVolit.eu

"Diváci se od začátku aktivně podílejí na tvorbě formátu i jednotlivých dílů a účastní se tak veřejné diskuse. Zapojovat se mohou prostřednictvím webového formuláře, sociálních sítí, telefonu, sms, skypu či mobilní jednotky v terénu," uvedla Fričová.

Hyde Park čekají změny

Na podzim 2012 činí průměrný rating 134 tisíc diváků, přičemž aspoň tři minuty pořadu sleduje 327 tisíc lidí.

"V prosinci bude tento pořad v sérii speciálních vydání zpovídat všechny prezidentské kandidáty. Jak již bylo oznámeno, ankety součástí prezidentských speciálů Hyde Parku nebudou," dodala mluvčí ČT Michaela Fričová.

Příští rok čeká Hyde Park po třech letech jeho fungování plánovaná inovace a vedení ČT chce zohlednit i zkušenosti se všemi  interaktivními prvky. "Naší snahou bude udržet maximálně možnou interaktivitu pořadu a zároveň minimalizovat rizika s ní spojená," poznamenala Fričová.

 

Právě se děje

Další zprávy