Řád Zlaté lípy dostali vojáci, ale i Meda Mládková

ČTK ČTK
26. 10. 2012 13:41
Resortní vyznamenání dostala od ministra obrany i Hilgertová a neurochirurg Beneš
Nositelka řádu Zlaté lípy Meda Mládková.
Nositelka řádu Zlaté lípy Meda Mládková. | Foto: ČT

Praha - Českým vojenským veteránům, účastníkům nynějších armádních misí, ale i význačným osobnostem dnes udělil resortní vyznamenání ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Mezi oceněnými, kteří dostali řád Zlaté Lípy, jsou mecenáška umění Meda Mládková, kajakářka Štěpánka Hilgertová, která ale na udělování chyběla, či neurochirurg Vladimír Beneš.

Kříž obrany státu získali hrdinové z druhé světové války, například podplukovník Karel Šerák či in memoriam brigádní generál František Vejmělka. Oceněni byli ale také vojáci z nynějších misí české armády.

V Národním památníku na pražském Vítkově udělil Vondra při příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu celkem 48 různých vyznamenání.

 

"Jsou mezi vámi vojáci i civilisté, ale všichni máte jedno společné: jste výjimeční lidé. Jak svými osobnostními kvalitami, tak profesionálností ve svém oboru," řekl oceňovaným Vondra. Spojuje je prý touha po poznání i odvaha, charisma originality a jedinečnosti. Připomněl hrdinství bojovníků obou front i odboje druhé světové války i odpor proti komunistům.

Současní vojáci pak podle Vondry zakládají nové armádní tradice a šíří dobré jméno ČR ve světě. "Tam, kde se kdysi totalita rozhodla zrušit mravnost a dějiny, jste slovem i zbraní bojovali za novou naději," uvedl ministr.

Zlatou lípu navrhl František Kupka

Podoba řádu Zlaté lípy vychází z původních návrhů světoznámého českého výtvarníka Františka Kupky. Právě Meda Mládková, která dnes vyznamenání obdržela za výjimečné zásluhy o českou kulturu, Kupkovu tvorbu systematicky sbírá.

"Je to vyznamenání, kterého si vážím. Je od Saši Vondry, kterého znám čtyřicet roků," řekla. Obklopena uniformami s úsměvem dodala, že si v památníku připadá trochu jako před začátkem války.

Za zásluhy o českou vědu získal řád přednosta neurochirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze Vladimír Beneš. Patří k významným kapacitám neurochirurgie v ČR i zahraničí. Výjimečnými sportovními výsledky si zase ocenění vysloužila olympijská vítězka Hilgertová.

Ministr udělil rovněž vysoké vojenské vyznamenání Kříž obrany státu. In memoriam jej dostal František Vejmělka, jedna z osobností Pražského povstání v květnu 1945.

Oceněn byl také Karel Šerák, tankista, který v bojích na východní frontě ztratil dva tanky a se třetím se dostal až na Pražský hrad. Šerák je posledním žijícím velitelem tanku 1. československé tankové brigády v tehdejším SSSR.

Ze současných vojáků byl Křížem obrany státu oceněn kapitán Milan Záhorský, pilot z přerovské vrtulníkové základny. Od roku 1992 absolvoval devět zahraničních misí, několik v bývalé Jugoslávii, naposledy dvakrát pracoval v Afghánistánu.

Další vyznamenání, Záslužný kříž ministra obrany, dostali kromě jiných velitel žatecké brigády rychlého nasazení Miroslav Hlaváč nebo Jan Österreicher, velitel Nemocniční základny v Hradci Králové.

Oceněna byla mimo jiné také chartistka Zina Hamon Freundová či právnička a někdejší ministryně spravedlnosti Dagmar Burešová.

 

Právě se děje

Další zprávy