Lži v přímém přenosu. Úřad Pavla Dobeše to přiznal

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
6. 10. 2012 7:45
Sliby, že dodavatel vadného systému pro registr vozidel tvrdě zaplatí, byly mystifikací
Ministr Dobeš. Než by četl smlouvy, raději mluvil
Ministr Dobeš. Než by četl smlouvy, raději mluvil | Foto: Reuters

Insider - Ministerstvo dopravy vedené Pavlem Dobešem mystifikovalo celé týdny veřejnost, když tvrdilo, že bude tvrdě pokutovat firmu ATS-Telcom, která dodala vadný systém pro nový registr motorových vozidel.

Dnes už je jasné, že uzavřené smlouvy žádné finanční sankce pro ATS-Telcom neumožňují. A také, že ministr vlády ani nečetl příslušné dokumenty, na něž se tak emotivně a bojovně odvolával v médiích.

„Bohužel je to tak. Ministerstvo vážně pochybilo a za to se omlouváme," odpověděl mluvčí ministerstva Martin Novák na otázku deníku Insider, zda si jeho úřad uvědomuje, že skoro tři měsíce uváděl veřejnost v omyl.

Reakce ministra Dobeše? Veškerou odpovědnost za dlouhotrvající mystifikaci svalil na podřízeného náměstka Ivo Tomana. To on mu prý poskytl informace, které nebyly pravdivé.

Sám Pavel Dobeš se snaží z trapné situace vymluvit - o pokutách prý v žádné chvíli nemluvil jako o skálopevné jistotě. „Nikdy jsem na sto procent neřekl, že to tak bude. My jsme pouze tvrdili, že budeme nárokovat všechny sankce, které ze smlouvy vyplývají," říká.

Jenže když krize kolem rejstříku vrcholila, uklidňoval rozzlobenou veřejnost dohledatelnou větou: "Naše ministerstvo zcela jistě uplatní sankce dodavateli a zvažuji dokonce odstoupení od smlouvy." 

Čtěte další podrobnosti v placeném deníku Insider:
Proč nečte ministr Dobeš důležité smlouvy?

 

Právě se děje

Další zprávy