Průzkum: Lidé nejvíce věří armádě, obliba policie roste

Domácí Domácí
26. 9. 2012 15:01
České policii věří 60 procent, strážníkům 54 procent a armádě 69 procent lidí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Praha - České policii věří stále více lidí. Její obliba vzrostla oproti únoru o osm procentních bodů na 60 procent, městským strážníkům pak věří 43 procent občanů České republiky.

Polepšila si i armáda, které ze všech ozbrojených složek věří nejvíce lidí - 69 procent, tedy o 5 procent více než v únoru.

Důvěra v NATO kolísá kolem hranice 55 procent. Vysoko, nad 70 procenty, se udržuje důvěra občanů v Interpol.

Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Výsledky obou policejních složek jsou nejlepší od počátku sledování, tedy od roku 1994.

"Zvýšení kreditu ozbrojených složek státu svědčí zřejmě o tom, že veřejnost pozitivně vnímá jejich profesionální činnost v poslední době," uvádějí autoři průzkumu.

Policie se však k současné důvěryhodnosti propracovávala velice pracně. Poprvé jí lidé začali více věřit v době pořádání velkých mezinárodních akcí v České republice, například po zasedání MMF a Světové banky v roce 2000 nebo summitu NATO v roce 2002. Tato důvěra byla ovšem jen přechodná.

Vývoj důvěry v policii v procentech.
Vývoj důvěry v policii v procentech. | Foto: STEM

Trvalejší změna se odehrála až v letech 2007 až 2010. Po loňském mírném poklesu v letošním roce stoupla důvěra v českou policii až na 60 procent, tedy na historicky nejvyšší hodnotu.

Podobný nárůst zaznamenala i důvěra v městskou policii, která poprvé překročila 50procentní úroveň.

Přesto je možné, že se v současné době procento změní. Dotazování totiž probíhalo v době, kdy nastupoval nový policejní prezident Martin Červíček, ještě před vypuknutím tzv. metanolové aféry, upozorňují autoři průzkumu.

Obliba armády kolísavě roste

Největší důvěře se ale stále těší Armáda České republiky. Ta si ji získávala postupně v průběhu druhé poloviny 90. let.

Ke konci roku 2000 jí důvěřovaly necelé dvě třetiny lidí a tuto míru důvěry si i přes občasné výkyvy zachovala až do současnosti.

Od roku 2006 docházelo k postupnému poklesu důvěry, který se zastavil v roce 2008. V druhé polovině tohoto roku se důvěra v Armádu ČR začala opět přibližovat k dvoutřetinové hladině a v roce 2009 ji přesáhla, a to na své historicky nejvyšší míře, tedy na 69 procentech.

Vývoj důvěry v armádu v procentech.
Vývoj důvěry v armádu v procentech. | Foto: STEM

Poté následoval další mírný pokles na 60 procent, poslední 3 roky ovšem důvěra opět stoupla.

Interpolu dlouhodobě důvěřuje 74 procent respondentů. "I důvěra občanů v NATO je velice stabilní a dlouhodobě se udržuje na nadpoloviční hladině," dodávají autoři.

Důvěřují i komunisté

Rekordní důvěru v NATO projevili lidé v únoru roku 2009 a podle agentury STEM pravděpodobně souvisela s českým předsednictvím EU. Nyní se pohybuje kolem 54 procent.

Zatímco důvěra v armádu se s ohledem na sociodemografické a socioekonomické ukazatele neliší, v případě policie existuje nepatrný rozdíl mezi jednotlivými pohlavími - ženy věří v policii více než muži.

Nejčastěji je pak důvěra ovlivněna politickými postoji. "Výrazné je to zejména v případě Severoatlantické aliance, kterou pozitivně přijímají sympatizanti stran vládní koalice, tedy ODS a TOP 09, a zřetelně menší důvěru k ní mají příznivci ČSSD a zejména KSČM," dodává STEM.

Méně výrazné jsou však tyto rozdíly u Interpolu a policie. Armádě například věří i nadpoloviční většina a policii polovina stoupenců KSČM.

 

Právě se děje

Další zprávy