Za pančovaným alkoholem je korupce, míní šéf Becherovky

Tereza Šídlová
17. 9. 2012 21:00
Brit Anthony Schofield lobbuje za návrat likéru, český stát prý málo potíral černý alkohol
Anthony Schofield.
Anthony Schofield. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Problém s pančovaným alkoholem může podle Anthonyho Schofielda, šéfa likérky Jan Becher, upevnit mezinárodní pověst Česka jako země, která nezvládá korupci.

Stát podle něj totiž dostatečně v uplynulých dvaceti letech nepotíral černý trh s alkoholem. "Krok plošně zakázat alkohol je v Evropě bezprecedentní," řekl také britský manažer v rozhovoru s Aktuálně.cz.

"Zcela rozumíme argumentu vlády, který souvisí s úmrtími, a plně ji podporujeme v tom, aby jednala. Ale zákaz veškerého (tvrdého) - včetně originálních likérů, jako je Becherovka - je podle našeho názoru přehnanou reakcí."

Nijak se netají tím, že lobbuje za návrat Becherovky a importovaných značek alkoholu do českých obchodů a restaurací. Jeho cílem je plošný zákaz alkoholu nad 20 procent zvrátit. Zmizet z prodeje podle něj mají jen prokazatelně nebezpečné výrobky.

Kabinet Petra Nečase zavedl prohibici minulý pátek poté, co na otravu metanolem v pančovaném alkoholu zemřelo devatenáct lidí.

"Úřady se mají zaměřit na podstatu a zdroje tohoto problému, a to je kriminální jednání některých lidí. ČR má vysoký počet výskytu alkoholové produkce z černého trhu. Tento stav trvá mnoho let a kontrola je v podstatě nulová," uvedl také manažer vlastníka tradiční české likérové značky, francouzské společnosti Pernod Ricard.

Galerie: Etikety pravděpodobných padělků

Žaloby? Až po měsíci prohibice

Podle jeho slov v tomto stavu hraje roli i korupce v Česku.

"Myslím, že součástí tohoto problému musí být i nějaká forma korupce, protože tu nefunguje kontrola a omezení jako v jiných zemích. Plošný zákaz alkoholu může silně poškodit jméno České republiky a zhoršit pověst Česka jako země, která má problémy s korupcí," uvedl také Schonfield.

Jako příklad uvádí šestilitrová balení laciné vodky, která figurují na odstrašujícím seznamu nositelů smrtícího metanolu. Podle něj nemohou sloužit ničemu jinému než doplňování již otevřených lahví například v hospodách.

Likérka Jan Becher zatím pozastavila výrobu pro domácí trh. Momentálně se spoléhá na export, kam míří přes 40 procent produkce. Ale například Polsko už v pondělí zakázalo prodej českého tvrdého alkoholu, a to po celý následující měsíc.

Závažné škody prý firma Jan Becher začne počítat, pokud bude prohibice trvat týdny až měsíce. Pak podle manažera mohou hrozit českému státu žaloby a vymáhání odškodného.

Tlačit na českou vládu hodlají výrobci i přes EU, prohibice prý narušuje evropské zákony a princip volného pohybu zboží.

Proti prohibici Schofield argumentuje i tím, že lidi při delším trvání vyžene na černý trh s alkoholem. 

 

Právě se děje

Další zprávy