Otázky a odpovědi: Na co se vztahuje prohibice

Simona Holecová
17. 9. 2012 16:00
Ministerstvo zdravotnictví poskytlo první konkrétní výklad svého opatření
Prohibice na Žižkově v Praze. Ilustrační snímek.
Prohibice na Žižkově v Praze. Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úřad ministra zdravotnictví Leoše Hegera vypracoval první konkrétní výklad svého opatření, kterým stát od pátečního večera zakázal prodej nápojů s obsahem alkoholu přes 20 procent.

Dává odpovědi na otázky, jak je to teď s tvrdým alkoholem, který stále figuruje - byť jen napsaný - na jídelních lístcích. Anebo jej dál nabízejí e-shopy.

1. Týká se opatření všech lihovin?

Ne. Lihovina je podle evropské definice "alkoholický nápoj určený k lidské spotřebě o minimálním obsahu etanolu 15 procent objemových". Mimořádné opatření se tak nevztahuje na všechny lihoviny, ale pouze na lihoviny o obsahu etanolu od 20 procent objemových a dále na tuzemák a konzumní líh.

2. Mohu si tvrdý alkohol přivézt ze zahraničí, například Německa či Polska?

Ano. Mimořádné opatření je účinné jen na území České republiky.

3. Týká se mimořádné opatření i darů? Např. nesmím darovat někomu láhev slivovice z vlastních zásob?

Ne, opatření v tomto smyslu nijak neomezuje občany, pokud tedy zároveň nejsou prodejci či výrobci alkoholu. Podniky/podnikatelé ovšem nesmí vymezené lihoviny nabízet ani zadarmo.

4. Odpovídá majitel kiosku za to, když někdo na jeho zahrádce popíjí tvrdý alkohol z vlastních zásob?

Ano. Lihoviny, byť přinesené hostem, jsou považovány z hlediska povinností provozovatele podniku za lihoviny neznámého původu. Konzumace znamená porušení jak mimořádného opatření, tak porušení zákona o potravinách.

5. Platí prohibice i na rodinné oslavy?

Ne, pokud se tedy nekonají v restauraci. Mimořádné opatření se ovšem nijak nevztahuje na lihoviny konzumované v rámci domácích slavností.

6. Stačí prodejcům tvrdý alkohol prostě jen neprodávat?

Ne. S ohledem na to, že mimořádné opatření zakazuje nabízení lihovin (nad 20%) k prodeji, nelze tyto lihoviny vystavovat v místech, kudy chodí spotřebitelé. V ministerském rozkladu se přímo píše, že "...z odbytových částí je třeba je odklidit nebo zakrýt".

7. Vadí, že je tvrdý alkohol v nabídce restaurací - na jídelních či nápojových lístcích?

Ano. Stanovené lihoviny nelze nabízet na nápojových nebo jídelních lístcích. Nabídku v těchto lístcích lze i přelepit sdělením, že "nejsou v nabídce", škrtnout nebo jinak vyloučit.

8. Vadí, že je tvrdý alkohol k mání v internetových e-shopech?

Ano. Fakt, že provozovatel objednávku neodešle, nestačí. Je nutné danou nabídku zaslepit, vymazat nebo jinak vyloučit. Lihoviny nelze nabízet ani v internetových obchodech.

9. Co má obchodník se zakázaným pitím momentálně dělat?

Uskladnit jej. A to podle podmínek skladování, které pro lihoviny stanoví příslušné právní předpisy.

10. Týká se prohibice i podniků, které tvrdý alkohol prodávají pro výrobní účely? Například tedy není možné, aby podnik A. dodával do podniku B, který vyrábí jemné likéry, rum?

Ne. Vládní opatření do obchodních vztahů  mezi podnikatelskými subjekty nijak nezasahuje. Neomezuje například dodávání lihovin od výrobce do velkoskladu - pokud konečným článkem není spotřebitel. Týká se jen firem, které nabízejí, prodávají nebo podávají lihoviny přímo zákazníkům.

11. Zastaví vládní nařízení export?

Ne. Mimořádné opatření se nevztahuje na vývoz lihovin, na výrobu, ani zpracování.

 

Právě se děje

Další zprávy