Lidé píší politikům. Někteří je do posledního ignorují

Jana Černá
19. 8. 2012 9:38
Nejvíce e-mailů dostává od voličů premiér, následují ho Schwarzenberg s Bendou
Poslanecká sněmovna.
Poslanecká sněmovna. | Foto: Jan Langer

Praha - Voliči zasílají nejvíce dotazů premiérovi, ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) a poslanci za ODS Marku Bendovi. Odpovědí se ale dočkají jen zřídka. Třetí v pořadí jejich e-maily zcela ignoruje, Petr Nečas (ODS) reaguje asi na 2 % zpráv. Vyplývá to z údajů e-mailového rozcestníku NapišteJim.cz.

Na dotazy občanů pak vzorně odpovídá Lenka Andrýsová (LIDEM), která za více než roční provoz serveru odpověděla na všechny zprávy. Na 90 % e-mailů odpovídají Stanislav Polčák (TOP 09) a jeho stranický kolega Petr Gazdík.

Počty zasílaných e-mailů odráží aktuální politické dění. Po odvolání bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) zasypali voliči schránku Petra Nečase stovkami nesouhlasných reakcí, a premiér tak v počtu dotazů předstihl dlouhodobě nejčastějšího adresáta Schwarzenberga.

Kromě Nečase, Schwarzenberga a Bendy se na vrcholu zájmu drží předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake se 176 e-maily a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se 144 zprávami. Pátý je Jiří Pospíšil. Ani jeden z nich ale neodpoví na více než 13 % zpráv.

"Pokud jde o politické strany, na korespondenci veřejnosti nejčastěji reagují poslanci stran LIDEM a TOP 09," uvedl mluvčí sdružení KohoVolit.eu Kamil Gregor, které v květnu 2011 web spustilo.

Poslanci dvou zmíněných stran odpovídají zhruba na každou třetí zprávu, naopak asi jen na každou desátou odpovídají zástupci za ODS. Marek Benda neodpověděl ani na jednu ze 184 odeslaných zpráv.

Pouhé procentuální sledování počtu odpovědí ale nic neříká o jejich kvalitě, za některé poslance stroze odpovídají jejich asistenti. To se podle Gregora týká třeba Karla Schwarzenberga. Odpověď od něj sice přijde na 32 % e-mailů, často jde ale pouze o poděkování za podnět.

K nejpopulárnějším tématům z poslední doby podle Gregora jednoznačně patří dotazy týkající se návrhu na zvýšení platů politiků, dále otázky kolem kauzy Vlasty Parkanové, jmenování Lenky Bradáčové na post vrchní státní zástupkyně anebo téma církevních restitucí.

Od zahájení provozu přišlo všem dvěma stům poslanců přes e-mailovou bránu dohromady téměř 7 tisíc e-mailů, odpovědí se voliči dočkali jen na necelou pětinu z nich.

 

Právě se děje

Další zprávy