Kulový blesk v ČT: Začalo velké stěhování zpravodajů

Pavel Baroch
2. 8. 2012 18:22
Televize mění své zahraniční štáby, uvažuje i o stálém zastoupení v Paříži
Foto: Česká televize

Praha - Vedení zpravodajství České televize spustilo ve svém zahraničním oddělení akci Kulový blesk - největší stěhování a výměnu zahraničních zpravodajů.

ČT mění zpravodaje v Bruselu, NěmeckuPolsku, Rusku, na Slovensku a ve Spojených státech. Počítá se i se změnou v Číně. Televize by navíc v blízké budoucnosti chtěla poslat stálé štáby do Jeruzaléma a Paříže.

Ředitel zpravodajství veřejnoprávní televize Zdeněk Šámal uvedl, že jde většinou o standardní výměnu po odsloužených letech v zahraničí.

Kulový blesk začal v Berlíně

Jako první nastala změna v Berlíně, kde Evu Pláničkovou v červenci definitivně vystřídal Martin Jonáš, který působí jako reportér v zahraniční redakci ČT od roku 2007.

Nejpočetnější výměna se ovšem odehrála 1. srpna. Z Varšavy do Moskvy se po čtrnácti letech přestěhoval polský zpravodaj Miroslav Karas, který zároveň sledoval události v Pobaltí, Bělorusku a na Ukrajině.

Miroslav Karas.
Miroslav Karas. | Foto: Zuzana Páchová

Karase od srpna ve Varšavě vystřídal Josef Pazderka, který před tím mimo jiné působil 10 let jako zpravodaj v Moskvě.

Ve stejný den oficiálně nastoupil na místo bruselského zpravodaje Bohumil Vostal, který tam nahradil Evu Hrnčířovou.

Na Slovensko míří český zpravodaj

První zářijový den se promění i zpravodajské posty na Slovensku, které nyní zastávají slovenští reportéři.

ČT zruší studio v Košicích, kde působí Ladislav Kerekeš, a místo Olgy Bakové pošle do Bratislavy Davida Miřejovského, který v zahraniční redakci veřejnoprávní televize pracuje od roku 2002.

Na konci roku by pak měl skončit americký zpravodaj Michal Kubal. Televize už dříve oznámila, že ho nahradí současný vedoucí zahraniční redakce Martin Řezníček.

"Spolu s Michalem Kubalem budou přinášet zpravodajství z podzimních amerických voleb a od ledna bude Řezníček naším washingtonským zpravodajem," řekl Aktuálně.cz ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal.

Podle zatím neoficiálních informací by se z Číny měl vrátit do Evropy z rodinných důvodů Tomáš Etzler, o jeho nástupci vedení ČT zatím nerozhodlo.

ČT chce zpravodaje i v Paříži

Vedení zpravodajství České televize už dříve oznámilo i to, že by chtělo síť svých zahraničních zpravodajů rozšířit o Jeruzalém, odkud by se pokryl celý Blízký Východ. Podle deníku Insider navíc ČT vážně uvažuje o tom, že by poslala svého stálého zpravodaje do Paříže.

Veřejnoprávní televizi by to přišlo na miliony korun ročně, definitivní rozhodnutí by mělo padnout na podzim. "Kromě velkých peněz jde i o strategické rozhodnutí," připomněl zdroj z ČT. Francie patří mezi nejvýznamnější země Evropské unie, do značné míry se o budoucnosti starého kontinentu rozhoduje právě v Paříži.

 

Právě se děje

Další zprávy