Filmová Alžběta II. dostala ve Varech Křišťálový globus

ČTK ČTK, Tereza Šídlová
29. 6. 2012 20:43
Úvodní ceremoniál v hotelu Thermal sledoval i český prezidentský pár
Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška předává Křišťálový globus britské oscarové herečce Helen Mirrenové.
Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška předává Křišťálový globus britské oscarové herečce Helen Mirrenové. | Foto: Jiří Herman / www.hermina.cz

Karlovy Vary - V Karlových Varech se střídají stráže. Nad lázeňskými hosty i z exotických koutů světa získávají navrch filmoví tvůrci, jejich fanoušci a česká smetánka.

A tak se tu v pátek na slavnostním zahájení 47. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary prošli po červeném koberci před hotelem Thermal český prezidentský pár či filmová "Královna", britská herečka Helen Mirrenové, která získala Oscara za své ztvárnění britské panovnice Alžběty II.

Ceremoniál ve Velkém sále hotelu Thermal byl spojen s předáním Křišťálového globu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii britské oscarové herečce Helen Mirrenové a s představením členů porot.

Mezinárodní vede programový ředitel prestižní newyorské Film Society of Lincoln Center a šéf festivalu v New Yorku Richard Peňa. Domácím zástupcem je rektor Akademie múzických umění Ivo Mathé.

Moderátor úvodního večera devítidenního filmového maratonu Marek Eben v hledišti přivítal také prezidenta Václava Klause s manželkou Livií. Loni zhlédlo festivalové snímky 125.000 diváků. Celkem se bude promítat ve 14 sálech, šest v Thermalu je od letoška digitalizovaných.

Rozpočet festivalu se nemění a činí 135 milionů korun, z nichž sponzoři hradí 70 procent. Zbytek zajistilo ministerstvo kultury s městem Karlovy Vary a Karlovarským krajem.

Mirrenová: To je dobře, že je ve filmové branži tolik žen

Když Mirrenová převzala cenu, zamyslela se nad tím, že když začínala, nebylo ve filmové branži mnoho žen. "Jsem ráda, že jich teď vidím tolik v porotách, ještě před 15 lety by to nebylo možné. Zajímalo by mě, kolik filmů z festivalového programu natočily režisérky, ale to je asi těžká otázka," uvedla herečka, která věří tomu, že jejich počet poroste.

Úvodní ceremoniál tradičně ozvláštnila pódiová show bratří Cabanů; letos v plaveckém stylu. Diváci po rozhrnutí opony viděli na projekci vodní bazénovou plochu, rozdělenou reálnými startovními bloky a umělohmotnými zábranami visícími ze stropu. Odtud se za plátnem patřičně nasvíceni vydali plaveckým stylem prsa kaskadéři, aby se efektní obrátkou vrátili. Na jeviště v tom okamžiku přišli lázeňští pacienti v županech, mezi nimi i Eben a objevilo se festivalové logo.

Po červeném koberci k hotelu Thermal se prošli i prezident Václav Klaus s chotí Livií.
Po červeném koberci k hotelu Thermal se prošli i prezident Václav Klaus s chotí Livií. | Foto: Jiří Herman / www.hermina.cz

Premiéru pak měla festivalová znělka. Poprvé byla věnována filmaři, který už zemřel - Otakaru Vávrovi, ovšem který zanechal nesmazatelnou stopu v české kinematografii i filmové pedagogice.

Zahajovacím snímkem byl v mezinárodní premiéře uvedený film Good Vibrations, který natočili Lisa Barros D'Sa a Glenn Leyburn.

"Jde o svižným tempem vyprávěný příběh o zakladateli belfastské punkové scény, nekompromisním rebelovi Terrim Hooleyovi, který byl v 60. letech 'hipíkem' a pak ho uchvátil punk, který mu změnil život. Stal se totiž podporovatelem mladých punkových kapel v Belfastu," řekl o něm  programový ředitel festivalu Karel Och.

Film obsahuje humor, hudbu a skvěle použitý archivní dobový materiál, který komentuje vyhrocené spory mezi katolíky a protestanty. Hodinu před půlnocí ho má v programu a navíc zdarma loni obnovené Letní kino. Těm, kteří se tam vydali, zpestřil cestu tradiční ohňostroj.

Úklid na červeném koberci

V pátek odpoledne se na červeném koberci před hotelem Thermal hýbaly především vysavače, s nimiž personál čistil měkkou pokrývku chodníku pro hvězdy.

Stejnou dobou už ale v nedalekém Grandhotelu Pupp vystupovala ze své limuzíny Mirrenová. Byla bezprostřední. Po oficiálním uvítání od šéfa festivalu Jiřího Bartošky se vydala vstříc hloučku fanoušků i kolemjdoucích a dala se s nimi do řeči.

Zajímala se třeba o takovou všednost, jakou byly červené klobouky, které většina z přihlížejících měla v karlovarském parnu na hlavě. Šlo o sponzorský dárek rozdávaný na kolonádě. A rozdala pár podpisů.

"Škoda, že jí nerozumíme. My jsme tu odkojení ruštinou," stěžoval si postarší český pár v hloučku. Mirrenová mluvila anglicky, ale ve Varech se silnou ruskou přítomností by se možná jazykově zorientovala. Herečka má totiž ruský původ.

Narodila se jako Helen Mironoff a její dědeček byl podle internetové encyklopedie Wikipedia ruský carský důstojník a diplomat, který v Británii zůstal po bolševickém převratu v Rusku.

Pocta českému filmu

Tradiční moderátor tradičního festivalu: Marek Eben
Tradiční moderátor tradičního festivalu: Marek Eben | Foto: Jiří Herman / www.hermina.cz

Do Varů letos míří i další oscarová herečka, Susan Sarandonová. Obě dámy převezmou cenu za celoživotní přínos kinemaografii.

V hlavní soutěži se o Křišťálový globus uchází dvanáct snímků, podle odborníků festival vsadil na mladé talentované tvůrce. Mnohé ze soutěžních filmů jsou debuty.

Přehlídka uvede do 7. července kolem dvou stovek celovečerních filmů a desítky dokumentů. Z uvedených snímků bude mít 22 světovou, 35 mezinárodní a osm evropskou premiéru.

Karlovarský festival je nejvýznamnější mezinárodní filmovou přehlídkou kategorie A ve střední a východní Evropě. Řadí se do společnosti filmových festivalů v Cannes, Berlíně či Benátkách.

Kromě oficiální soutěže, soutěže dokumentárních filmů a soutěžních sekcí "Na východ od Západu" a "Fórum nezávislých" jsou pro diváky sestaveny tradiční informativní kolekce a tematické retrospektivy.

Očekávané jsou také dvě události, které jsou poctou českému filmu. Slavnostně bude uveden digitálně restaurovaná kopie Formanova snímku Hoří, má panenko, herec Josef Somr zase  převezme cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos českému filmu.

Česká kinematografie má svého zástupce i v hlavní soutěži, film Marka Najbrta Polski film.

 

Právě se děje

Další zprávy