Nešťastní Češi. Jak poznat, že jste výjimka

Domácí Domácí
7. 5. 2012 14:00
Průzkum ukazuje, kdo je typicky šťastným Čechem a kdo naopak nešťastným

Praha - Více než polovina Čechů je nešťastná. Prototypem nespokojenosti je pak starší vdaná žena z maloměsta a s nízkým příjmem.

Téměř polovina lidí je navíc nešťastná v manželství. Ideálem štěstí je vyučený mladý muž z města, který má rodinu.

Vyplývá to z průzkumu agentury TNS AISA, ve kterém vyzpovídala téměř 1000 respondentů.

Podle výsledků průzkumu se pouze 19 procent respondentů označilo za "velmi šťastné" a 26 procent za "spíše šťastné". Za "spíše nešťastné" se naopak považuje 31 procent lidí a za "nešťastné" 24 procent.

Hlavním atributem, který Čechy učiní šťastnými, je pak fakt, že budou sami sebou.

Typickým velmi šťastným Čechem je muž z města ve věku mezi 26 a 45 lety, který je vyučený, ženatý a má dvě děti. Čistý měsíční příjem v jeho domácnosti pak činí 10 až 15 000 korun.

Hlavním zástupcem nešťastného člověka je naopak vyučená vdaná žena ve věku 46-65 let, s měsíčním příjmem od 10 do 15 000 korun na domácnost. Má pouze jedno dítě a pochází z moravského města maximálně se 100 000 obyvateli.

I pohlaví hraje v míře štěstí roli. "Muži jsou v Česku spokojenější než ženy. Velmi šťastní, nebo celkem šťastní se cítí být skoro polovina - 49 procent respondentů. Naopak šťastné jsou jen 4 Češky z deseti," uvádí autoři průzkumu.

Bohatší lidé jsou šťastnější

S věkem pocit štěstí ubývá. Ve věku do 25 let se cítí plná polovina Čechů šťastně. Tendence štěstí pak s věkem klesá a generace 46 let a více se už vykazuje jen 4 šťastnými lidmi z deseti.

Důležitou roli hraje podle autorů průzkumu i vzdělání. Z Čechů, kteří mají jen základní vzdělání, je šťastná zhruba třetina. Šťastní jsou i čtyři z deseti vyučených bez maturitní zkoušky. 

Prohlédněte si 10 nejpřátelštějších zemí světa:

Naopak u těch, kteří ukončili střední vzdělání maturitou, je šťastná většina, šest lidí z deseti. Stejné procento připadá i na vysokoškoláky.

Pokud se podíváme na štěstí z hlediska příjmů, movitější lidé jsou šťastnější. Více než dvě třetiny lidí s čistým měsíčním příjmem v domácnosti nad 25 tisíc korun uvedly, že jsou velmi šťastní, nebo celkem šťastní.

Respondenti s ostatními příjmy jsou pak na podobné úrovni, zhruba polovina z nich se cítí nešťastně.

"Češi štěstí chápou jako komplexní jev sestavený z toho, že se cítí dobře, jsou spokojení či dokonce radostní, mají blízké vztahy s rodinou, přáteli, partnerem, prožívají nové zážitky, cítí spojení s přírodou," dodávají autoři průzkumu.

Mapa štěstí - všechny komponenty, které Češi označili jako pocit štěstí.
Mapa štěstí - všechny komponenty, které Češi označili jako pocit štěstí. | Foto: Max Media

 

Právě se děje

Další zprávy